ZBOG BITNIH POVREDA ZAKONA: Izbori se ponavljaju na četiri izborna mesta u Braničevskom okrugu

U Požarevcu i Velikom Gradištu tek nakon održavanja ponovljenog glasanja za lokalni parlament na tri izborna mesta saznaće se konačni rezultati.

SNS u Požarevacu slavi pobedu

GIK je utvrdio da je na tri mesta u Požarevcu bilo bitnih nepravilnosti tokom glasanja, pa je na tim mestima poništio postignute rezultate i doneo odluku da se tu ponova glasa, najverovatnije, već, u nedelju 28. juna.

Glasanje će se ponoviti na izbornoj jedinici br. 6 (Brežane) i u mesnoj zajednici „Burjan“ na izbornim mestima 25 i 26 koji će se održati u „OŠ“ Vuk Karadžić. Na ta tri mesta u biračkim spiskovima upisano je 2. 882 birača pa je moguće da se nakon ishoda tih izbora promenene dosadašnji ukupni rezultati gde je izborna lista „Aleksandar Vučić-za našu decu“ odnela ubedljivu pobedu u Požarevcu.

Četvrto ponovljeno glasanje, zbog bitnih povreda zakona, održaće se u Velikom Gradištu, na izbornom mestu broj 36, u zgradi Osnovne škole.

Inače, u Požarevcu je na osnovu obrađenih 95,84 podataka za lokalni parlament izlaznost bila 50,71%, ne računajući birače na mestima gde se glasanje ponavlja. Za listu „Aleksandar Vučić-za našu decu glasalo je 21.884 glasača(64, 67%), što im je donelo 48 odborničkih mandata u novom sazivi gradskog parlamenta. Na drugom mestu je lista „SPS – Jedinstvena Srbija“ koji su dobili 6.077 glasa (17,95%) i 13 mandata za odbornike. Pet odbornika u novom gradskom parlamentu imaće lista „GG“ Dosta je bilo-suverenisti, koju je podržalo 2.241 (6,62%) građana. U gradski parlament ušla je još samo „Vlaška stranka Most“, koja je kao manjinska pod posebnim uslovima osvojila dva mandata odbornika, zašta joj je trebala podrška od 951 (2,81%) glasača, koliko je i dobila. Jedina u lokalni parlament nije ušla Srpska radikalna stranka jer nije prošla cenzus od tri odsto. Oni su dobili 860 glasovo ili 2,54 posto glasova, što nije bilo dovoljno za ulazak u parlament. Inače, da bi neka lista, koja nije manjinska, ušla i gradsku Skupštinu bilo joj je potrebno da osvoji najmanje 1.016 glasova.

Prema izveštaju Opštinske izborna komisije u Kostolcu u Skupštini Gradske opštine Kostolac, koju čini 21 odbornik ući će odbornici sa tri liste.

Od 11.491 građana upisanih u biračke spiskove, glasalo je njih 6.281 (54,4%)
Najviše glasova osvojila je lista Srpske napredne stranke 4.081 ((64,93%) I 16 mandata, dok je na drugom mestu Socijalistička partija Srbije sa 1.011b(16,09%) I četri mandata.

U lokalnu Skupštinu ušla je još samo Grupa građana „ISKORAK“, koja je osvojla 386 (6,14%) glasova I jedno odborničko mesto. Ostale četri liste koje su učestvovale na izborima za Gtadsku Skupštinu Kostolac, nisu uspele da osvoje potreban broj glasova za ulazak u parlamenat Kostolca.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker