ZBOG BITNIH POVREDA ZAKONA: Izbori se ponavljaju na četiri izborna mesta u Braničevskom okrugu

U Požarevcu i Velikom Gradištu tek nakon održavanja ponovljenog glasanja za lokalni parlament na tri izborna mesta saznaće se konačni rezultati.

SNS u Požarevacu slavi pobedu

GIK je utvrdio da je na tri mesta u Požarevcu bilo bitnih nepravilnosti tokom glasanja, pa je na tim mestima poništio postignute rezultate i doneo odluku da se tu ponova glasa, najverovatnije, već, u nedelju 28. juna.

Glasanje će se ponoviti na izbornoj jedinici br. 6 (Brežane) i u mesnoj zajednici „Burjan“ na izbornim mestima 25 i 26 koji će se održati u „OŠ“ Vuk Karadžić. Na ta tri mesta u biračkim spiskovima upisano je 2. 882 birača pa je moguće da se nakon ishoda tih izbora promenene dosadašnji ukupni rezultati gde je izborna lista „Aleksandar Vučić-za našu decu“ odnela ubedljivu pobedu u Požarevcu.

Četvrto ponovljeno glasanje, zbog bitnih povreda zakona, održaće se u Velikom Gradištu, na izbornom mestu broj 36, u zgradi Osnovne škole.

Inače, u Požarevcu je na osnovu obrađenih 95,84 podataka za lokalni parlament izlaznost bila 50,71%, ne računajući birače na mestima gde se glasanje ponavlja. Za listu „Aleksandar Vučić-za našu decu glasalo je 21.884 glasača(64, 67%), što im je donelo 48 odborničkih mandata u novom sazivi gradskog parlamenta. Na drugom mestu je lista „SPS – Jedinstvena Srbija“ koji su dobili 6.077 glasa (17,95%) i 13 mandata za odbornike. Pet odbornika u novom gradskom parlamentu imaće lista „GG“ Dosta je bilo-suverenisti, koju je podržalo 2.241 (6,62%) građana. U gradski parlament ušla je još samo „Vlaška stranka Most“, koja je kao manjinska pod posebnim uslovima osvojila dva mandata odbornika, zašta joj je trebala podrška od 951 (2,81%) glasača, koliko je i dobila. Jedina u lokalni parlament nije ušla Srpska radikalna stranka jer nije prošla cenzus od tri odsto. Oni su dobili 860 glasovo ili 2,54 posto glasova, što nije bilo dovoljno za ulazak u parlament. Inače, da bi neka lista, koja nije manjinska, ušla i gradsku Skupštinu bilo joj je potrebno da osvoji najmanje 1.016 glasova.

Prema izveštaju Opštinske izborna komisije u Kostolcu u Skupštini Gradske opštine Kostolac, koju čini 21 odbornik ući će odbornici sa tri liste.

Od 11.491 građana upisanih u biračke spiskove, glasalo je njih 6.281 (54,4%)
Najviše glasova osvojila je lista Srpske napredne stranke 4.081 ((64,93%) I 16 mandata, dok je na drugom mestu Socijalistička partija Srbije sa 1.011b(16,09%) I četri mandata.

U lokalnu Skupštinu ušla je još samo Grupa građana „ISKORAK“, koja je osvojla 386 (6,14%) glasova I jedno odborničko mesto. Ostale četri liste koje su učestvovale na izborima za Gtadsku Skupštinu Kostolac, nisu uspele da osvoje potreban broj glasova za ulazak u parlamenat Kostolca.

M.Veljković

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close