UČITELJ U PENZIJI: Vratio se studentskom hobiju

Razvigor Marinković iz Žagubice, prosvetni radnik u penziji, usavršio je retku i neobičnu umetničku tehniku, poznatu kao pirografija.

Razvigor Marinković pored svojih dela

Prevedeno s grčkog, pirografija znači “pisanje vatrom” i predstavlja tehniku kod nas poznatu još iz doba Nemanjića. – Najpre zagrejem specijalnu olovku, a onda njome crtam likove i predele po drvnoj podlozi. Podloge izrađujem od lipe i duda, jer su oni najzahvalniji za takvo crtanje – pojašnjava nam Razvigor.

Motivi u radovima ovog penzionisanog učitelja su raznoliki, od istorijskih likova, preko starih brvnara i prirode, pa do životinja – divlje svinje, fazana, lisice, vuka…

Osim pirografijom, Razvigor se bavi i slikarstvom i grafikom. Izrađuje ulja na platnu, akvarele i crteže, na kojima su predstavljeni portreti ili živopisni predeli Homolja. Svoje radove izlaže na manifestacijama Braničevskog okruga, čije granice retko prelazi, jer mu to uvećava troškove putovanja.

– Slikarstvom sam počeo da se bavim iz hobija, još za vreme studentskih dana. Kasnije sam bio okupiran pozivom učitelja, ali sam se starom hobiju vratio kad je ćerka počela da studira. Sad se opet time bavim, jer su mi i ćerka i sin bez posla, pa moram da ih pomažem – priča Razvigor, koji je u prosveti radio čak 40 godina.

Cene njegovih radova kreću se od 1.000 dinara, koliko košta jedna pirografija, pa do 50 evra, koliko košta ulje na platnu dimenzija 50 puta 70 santimetara. Razvigor pirografom izrađuje i ikone, koje su u Homolju prilično tražene, kao glavno obeležje porodičnih slava.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker