VIŠE OD PLANIRANOG: 55 hiljada gostiju posetilo Golubačku tvrđavu

Od januara pa do 11. oktobra, Golubačku tvrđavu posetilo je oko 55 hiljada turista, što je iznad očekivanja, kažu u  Privredmom društvu ,,Tvrđava Golubački grad’’, koje vodi brigu o realizaciji projekta obnove tvrđave.

Foto: Tvrđava Golubački grad

Najveća atrakcija Golupca od ove godine je Centar za posetioce ,,Tvrđava Golubački grad’’ a od 2018. godine biće poseta i u restaurisanom Golubačkom gradu i prostoru oko njega koji će biti arheološko-turistički kompleks. Zasad, dok su radovi u toku, nije moguće prići nekadašnjoj visokoj srednjovekovnoj tvrđavi i luci.

U okviru godišnje planirane posete ovog kompleksa u Privrednom društvu planirali su posete od oko 10.000 posetilaca, međutim, od januara kada je počela sezona, pa do danas, posete su skoro pet puta veće.

Prilikom radova na obnovi Golubačke tvrđave pronađeni su ostaci turskog kupatila Haman, a sredstva za njegovu rekonstrukciju obezbediće vlada Turske.

Kompletna rekonstrukcija na tvrđavi planirana je za april 2018. godine. Sve kule i bedemi na tvrđavi biće završeni do 15 decembra ove godine, a po ugovoru izvođač radova mora da uradi i unutrašnje radove, sem kule 2, koja ostaje potpuno sa strane, tako da će ostati da se završe detalji staza i detalji ulaza u tvrđavu, jer su u toku arheološka iskopavanja ulaza i skidanje magistralnog puta. Ovi radovi ostaće da se završe do aprila naredne godine.

U privrednom društvu ,,Tvrđava Golubački grad’’ pored turističkih poseta ove godine organizovane su i kulturne manifestacije od kojih su pesnička reč, koncert filharmonije mladih, prezentacija vina iz srednjeg veka i druge, a u narednoj turističkoj sezoni u planu su i novi sadržaji koji bi bili primamljivi za domaće i inostrane posetioce.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker