Viminacijum gradi Rimski logor za smeštaj svetske naučne elite

Arheološki lokalitet Viminacijum se ubrzano priprema za 24. Limes kongres, prestižni naučni skup koji će od 31. avgusta do 9. septembra 2018. godine okupiti 1.000 najeminentnijih svetskih istraživača koji se bave vojnim aspektima rimskog društva i države.

Naučno istraživački centar Viminacijum

Ovaj naučni skup održava se svake treće godine, a brojni naučnici koji će boraviti u Viminacijumu neće biti smešteni samo u hotelima, kako je uobičajeno. Veliki broj njih boraviće u barakama rimske kasarne. Ovih dana naime, počinje izgradnja Rimskog logora za naučnike u poljima Starog Kostolca, gde se nalaze ostaci nekadašnjeg grada Viminacijuma, a gde će gosti živeti kao rimski legionari pre 2.000 godina.

Legijski logor će prema rečima Miomira Koraća, direktora Arheološkog instituta i rukovodioca projekta Viminacijum, nakon odlaska naučnika dobiti i nove stanare.

– Čim se kongres završi logor ćemo pretvoriti u dečji, edukativni kamp, a napravićemo i sportsko-rekreativni deo, svojevrsni avantura park sa rimskim vojnicima, spravama i poligonima.

TPKNEWS/Novosti

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker