UŽAS U VELIKOM GRADIŠTU: Čopor pasa lutalica rastrgli koze! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Čopor pasa lutalice rastrgli dve koze u privatnom domaćinstvu porodice Đuričić u Velikom Gradištu.

Foto: Privatna arhiva

U Velikom Gradištu u privatnom gazdinstvu Đuričić, juče oko 18:00 časova začuo se lavež i režanje razuzdanih pasa lutalica čiji se broj utrostručio u zadnjim mesecima.

Čopor pasa lutalica uspelo je da uđe na privatnom gazdinstvu porodice Đurić, i da zakolju i rastrgnu dve koze koje je ova porodica uzgajala.

Sav slučaj je prijavljen policiji u Velikom Gradištu koja je izvršila zapisnik.

Foto: Privatna arhiva

KAKO TREBA DA SE  PONAŠATE AKO NAIĐETE NA AGRESIVNOG PSA ILI ČOPOR LUTALICA!

Zbog čega sve može da dođe do toga, da pas napadne čoveka je neiscrpna tema. Niz uslova i događaja može da dovede do agresivnosti psa. Istražili smo kako treba da se ponašate da ne bi došlo do ispoljavanja agresije, ali i ukoliko do kontakta dođe.

Najbitnije i uglavnom ljudima poznato, je da se psi ne diraju dok jedu, spavaju i kada čuvaju svoje mlade. Ono što takođe treba da se napomene, da je veoma opasno dirati psa pre nego što pitate vlasnika da li možete to da uradite. Nikada ne prilazite psu koji je zatvoren iza ograde, koji je u kolima ili na lancu. Nemojte ulaziti ni u dvorišta u kojima se nalazi pas, čak i ako je vezan, ukoliko niste upoznati sa njim. Ne zadirkujte psa, dirajući ga kroz ogradu ili prozor kola, ili pružati se da biste ga pomilovali.

Foto: Privatna arhiva

Dobro je znati i da čopor pasa nije uvek opasnost. Često samo šetaju svojim krajem ili obilaze mladunce, čak i kad laju ne znači da im je namera da napadnu. Uglavnom poručuju da im smetamo i da treba da se sklonimo.

NIKAKO NE TREBA:

Vrištati, bežati – to ih dodatno ljuti ili gađati pse.

Savet kako da se ponašate prema psu lutalici ili prema čoporu jeste da prođete mirno, bez panike. Govorite nešto smirenim tonom, jer to pse umiruje, i ne treba gledati pse u oči. Ako pas zareži, znači da je ljut ili uplašen. Sklopite ruke uz telo, sastavite ih ispred sebe i spustite glavu – “poza drvo”. Pas će proći pored vas. Ako napadne sklupčaj se.

KOJE SU PRAVNE POSLEDICE DA JE VLASNIK UBIO PSE LUTALICE

Iako je čovek u cilju svog opstanka prinuđen da ubija žvotinje on to može i treba da radi samo na način koji je dostojan čoveka.

Foto: Privatna arhiva

Radnja izvršenja osnovnog oblika jeste ubijanje, mučenje ili povređivanje životinja. Radnja mora biti protivpravna.
Radnja mučenja i povređivanja su često međusobno povezane, mada to nije nužno. I ovde se to mora činiti protivno propisima.

Mučenje prestavlja pričinjavanje nepotrebnih patnji životinji. Prvo po intezitetu to mora biti nanošenje velikih patnji životinji. Drugo nanošenje bola životinji mora biti preduzeto bez racionalnog razloga i opravdanog cilja.

Objekt radnje može biti bilo koja životinja.

Izvršilac može biti i vlasnik životinje. Ukoliko se ubija tuđa životinja javlja se problem odnosa sa krivičnog dela uništenje ili oštećenje tuđe stvari.

Teži oblik postoji u slučaju kada se delo izvrši prema većem broju životinja, ili u odnosu na životinje koja pripada posebnom zastićenim životinjskim vrstama.

Foto: Privatna arhiva

Krivično delo: Ubijanje i mučenje životinja Član 269.

– Ko kršeći propise ubije, povredi ili muči životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

– Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker