BLOKIRAN MAGISTRALNI PUT: U Majdanpeku održan najmasovniji protest u poslednjih 30 godina (VIDEO)

Udruženje “1 od 5 miliona” saopštio je da je u njihovoj organizaciji, u Majdanpeku održan najmasovniji protest u poslednjih 30 godina, a nakon dvočasovne blokade magistralnog puta okupljeni građani su poručili da će braniti svoj grad od pljačke i trovanja.

Foto: “1 od 5 miliona”

Građani su zahtevali svoje pravo na čist vazduh, čistu vodu, na svoje domove i pravo na rad.

“Danas se borimo za slobodu, za zdravlje i za život cele Istočne Srbije. Doveli su nas do toga da ovakve stvari moramo na ulici da tražimo, pošto predsednik opštine i njegova zamenica uporno beže kada treba da rešavaju probleme Majdanpečana. Ljudi, vreme je da odbranimo naš grad koji nam otimaju”, poručio je Martin Bežinarević, predstavnik Pokreta “1 od 5 miliona”.

Kako su naveli, protest je počeo ispred zgrade opštine, a okupljeni su zahtevali hitno rešavanje tri glavna problema: rešavanje pitanja stanova rudara koje je aktuelni režim uz prodaju rudnika poklonio kineskoj kompaniji Ziđin, ekstremnog zagađenja vazduha i vode koje generiše ova kompanija i obezbeđivanje pomoći preduzetnicima koji su na ivici egzistencije usled epidemije.

Uz zahteve, demonstranti su dostavili i konkretna rešenja problema na koje se zahtevi odnose.

Predstavnik Pokreta Martin Bežinarević pokušao je da uđe u opštinu i zatraži sastanak sa predsednikom Draganom Popovićem, ali su vrata bila zaključana iako je radno vreme bilo u toku.

Zato su okupljeni oblepili zgradu opštine nalepnicama sa natpisima “Čiji su stanovi”, “Čiji je Majdanpek”, “Ko truje Majdanpečane”, “Gde su pare od toplane, Pope”, a potom su blokirali glavni put koji vodi u Majdanpek, uz poruku čelnicima opštine da “nema prolaza dok Popović ne izađe pred narod koji ga plaća”.

Uprkos dvočasovnoj blokadi magistralnog puta, uz kolonu vozila i veliko prisustvo policije, niko od opštinara se nije pojavio.

Okupljenim građanima na protestu obratila se i Snežana Todorović, opoziciona odbornica u lokalnom parlamentu, koja je govorila i o razornom uticaju kineske kompanije Ziđin po životnu sredinu.

“Mi samo želimo da se oni drže zakona. Ne mogu da nas potruju, ne mogu da nas isele, ne mogu da nam uzmu domove”, poručila je ona.

Ispred Udruženja preduzetnika obratio se Dragan Subotić, koji je kazao da preduzetnici već godinu dana zbog epidemije koronavirusa teško da mogu da zarađuju, a da opštinska vlast u Majdanpeku nije učinila ništa da im olakša.

“Opština već više od 60 dana ne odgovara na pisane predstavke koje smo joj poslali i time krši zakon”, rekao je on i dodao da opština ima rok od 48 sati da odgovori, u suprotnom – biće podnete krivične prijave protiv njenih čelnika, navedeno je u saopštenju.

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Šta reći, sve uz Pek je mrtvo, kako Majdanpek koji se pogrešno locirao još 60 -tih prošlog veka, u medjuvremenu izgubio dušu, tako i sva naselja uz Pek do Kučeva a mošda i dalje, zagadjeno, šume nemilosrdno uništavane (trenutno onaj ,,slina crnogorac,, završava razaranje), narod uglavnom napustio ovaj kraj, svi mladi koji se obrazuju ne vraćaju se, kao ni iz inostranstva. Kučevo i Majdanpek su za svoje stanovnike najgore opštine u srbistanu propalom usled napredne diktature. Samo vakcinisanje DNOvodje u ovom kraju je potvrda ove teorije. Stidim se što sam rodjen, radio i živim u ove dve bede.

  2. Kakav je to grad bio u SFRJ,Majdanpek je imao najvecu platu u tadasnjoj drzavi,onda je glup narod podrzao Milosevica,on je sve pokrao sa svojim pajtasima a sad ovaj dokrajcio.Nikad vise tog lepog zivota kao u Jugi.Nas kraj propada,za 10 g ce mnogo starijeg sveta umreti,deca otisla,naselice Kinezi.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker