ŽAGUBICA: Završena obnova česme palim borcima u Laznici (VIDEO)

U naselju Laznica, u sklopu obnove značajnih Kulturno-istorijskih spomenika na području istočne Srbije, završena je restauracija česme palim borcima u toku I i II Svetskog rata.

Projekat je finansiran sredstvima iz budžeta Republike Srbije i Opštine Žagubica, a sproveden od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva, uz tehničku podršku Javnog Komunalnog preduzeća i Preduzeća za planiranje i upravljanje projektima iz Žagubice.

Prema rečima Vladana Miloševića, građevinskog inženjera JP za planiranje i upravljanje projektima u Žagubici, potpuno su obnovljeni svi krilni zidovi, dotrajala kaptaža, sama česma i kompletan plato ispred sa svim odvodima i drenažama, tako da je prostor sasvim uređen i obezbeđen za funkcionisanje u svim vremenskim prilikama. Ovo je, prema rečima Miloševića, značajno i za očuvanje vodnih resursa i za očuvanje od zaborava ovako značajnih Kulturno-istorijskih spomenika.

Česma je podignuta na Petrovdan 1946. godine, a obnovljena pred Petrovdan 2017.

Meštani ovog, ali i okolnih naselja, kao i svi turisti i gosti opštine Žagubica, mogu u svako doba posetiti ovo istorijsko mesto, sada obnovljeno i u sasvim novom ruhu, koje je smešteno u više nego prijatnom, šumovitom ambijentu, pored same reke i sve to na samo par metara od strogog centra naselja.

Pored ovog, u Laznici je u toku realizacija još jednog projekta za očuvanje važnih Kulturno-istorijskih spomenika od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva – u pitanju je obnova kuće Narodnog heroja Jovana Šerbanovića iz ovog mesta.

TPKNEWS/SO Žagubica

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker