OKRUGLI STO: Zakon o nacionalnim savetima manjina predstavljen i u Kučevu

Okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina održan je u sredu i u Kučevu, a državni sekretar Ivan Bošnjak je podsetio da će ove godine biti održani izbori za članove nacionalnih savet manjina.

Foto: Vlada Srbije

Bošnjak je pozvao je sve pripadnike nacionalnih manjina da iskoriste pravo da glasaju na ovim izborima i biraju članove nacionalnog saveta svoje nacionalne manjine.

On je kazao i da su izmene i dopune ovog zakona deo obaveza preuzetih Akcionim planom za Poglavlje 23 i Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i da su se pored usklađivanja sa Odlukom Ustavnog suda iz janura 2014. godine, izmene ovog zakona kretale u smanjenju prekomerne politizacije, transparentnijeg finansiranja delatnosti nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i u pravcu jasnijeg definisanja ovlašćenja nacionalnih saveta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, javna rasprava o Nacrtu ovog zakona traje do 18. aprila.

Bošnjak je pozivao sve zainteresovane institucije, organizacije civilnog društva, stručna javnost i građani da uzmu učešće u raspravi kako bi smo došli do što boljih zakonskih rešenja.

Okrugli sto je organizovalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji i opštinom Kučevo.

(Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker