KAD SE VLASI SLOŽE: Učitelji, meštani i đaci renovirali školu u Kladurovu kod Petrovca na Mlavi (FOTO)

Područno odeljenje Osnovne škole “Jovan Šerbanović” u Kladurovu može svima da posluži kao primer. Meštani sela kod Petrovca na Mlavi, učitelji i đaci zajedno su rešavali jedan zadatak.

Screenshot

Dobra volja – taj predmet ne postoji u rasporedu časova. Ipak, meštani sela Kladurovo položili su ga najvišom ocenom. Uz nešto novca koji su prikupili i pomoću Mesne zajednice, sami renoviraju školu. Do sada su uradili krov, mokri čvor, okrečili hodnik. Dok muškarci rade, žene spremaju hranu. Mališani pružaju moralnu podršku.

Screenshot

“Evo, završavaju se pločice, privode se kraju, posle dolazi druga ekipa da završi krečenje i tu smo već tri-četiri dana”, kaže roditelj Zoran Gavrilović.

Roditelj Zoran Gavrilović / Screenshot

“Nađe se vremena, jeste teško ko je u radnom odnosu, ali uvek se nađe vremena, kad su deca u pitanju i kad je saradnja sa direktorkom i učiteljima takva, ima vremena a i rado roditelji to rade”, kaže roditelj Milica Paunović.

Roditelj Milica Paunović / Screenshot

Učitelj Milan Kecić kaže da je saradnja sa roditeljima odlična i da je 15 godina u selu, a svaki put kada su ih pozvali oko radova u školi rado su se odazvali.

Učitelj Milan Kecić / Screenshot

U opštini Petrovac na Mlavi, za tri godine ugašene su tri seoske škole. Ova u Kladurovu dobila je još jedno odeljenje i dece je sve više – njih 30. Omiljene igre su im aračkinje-baračkinje, papir-kamen-makaze. Do sada ovde nije zabeležen nijedan oblik vršnjačkog nasilja.

Screenshot

Ovo je i jedan od pet lokaliteta u Srbiji, koji će raditi na osnaživanju sela i očuvanju seoskih škola. U Kladurovu živi 500 ljudi. Većina su Vlasi. Zato se ovde ne zapostavljaju ni njihova kultura i tradicija.

“Pamtim i ono vreme kad su škole bile pune đaka, prošli smo kroz period odlaska. Ta želja, ta volja da čitav kraj zaživi, da negde se opet zavrti selo, ono što je najvažnije je da opstane škola u selu, jer kad selo ima školu, opstaće i celo selo”, kaže direktorka OŠ “Jovan Šurbanović” Vesna Šubert.

Direktorka OŠ “Jovan Šurbanović” Vesna Šubert / Screenshot

Mala škola u Kladurovu ušla je u program eko-škola. Od sledeće godine na ovom prostoru očekuju se i eko-kampovi, što će još više oživeti ovaj kraj.

TPKNEWS/RTS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker