POTVRĐENE SUMNJE: U Austriji otkrivena jaja zaražena insekticidima! (VIDEO)

Austrijska agencija za bezbednost hrane (AGES) saopštila je danas da je pronašla prva jaja zaražena insekticidom fipronilom u toj zemlji, ali da je njegov najviši nivo znatno manji od nivoa koji je izmeren u Belgiji.

Agencija je navela da je osam od 80 uzoraka testiranih širom zemlje pokazalo tragove fipronila, s najvišim nivoom od 0,1 miligram po kilogramu. To je ispod granice EU od 0,72 miligrama po kilogramu, a AGES navodi da su tragovi insekticida u Austriji 10 puta niži od najvišeg izmerenog nivoa, otkrivenog u Belgiji.

U saopštenju se navodi da je fipronil otkriven u isporuci proizvoda od jaja namenjenih restoranima, i da ona potiča iz Nemačke, Holandije, Belgije i Poljske.

Stručnjaci smatraju da je nizak rizik od trovanja usled ishrane jajima zaraženim fipronilom. Ipak, ilegalna upotreba tog insekticida u cilju tretmana krpelja, buva i vaški kod kokoši nosilja, primorala je evropske agencije za bezbednost hrane da izdaju upozorenja i povlače uvozbu robu koja bi mogla da bude zaražena.

Milioni jaja povučeni su prethodnih dana iz prodavnica u brojnim evropskim zemljama zbog mogućnosti da su zaražena fipronilom. Fipronil je organsko jedinjenje koje se često koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja, parazita i krpelja, ali je njegova upotreba zabranjena za lečenje životinja koje ljudi koriste u ishrani.

Svetska zdravstvena organizacija ocenila je da je fipronil u većoj količini “umereno otrovan” za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

TPKNEWS/Beta

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker