STIGLI TURCI: Ambasador Turske obišao radove na obnovi Ramske tvrđave (FOTO)

Ambasador Turske u Srbije Tanžu Bilgič, koordinator Agencije TIKA, Mehmed Bajrak, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Dejan Radovanović i predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić sa saradnicima, obišli su završene radove planirane u ovoj godini na rekonstrukciji Ramske tvrđave.

Tim povodom, u Ramu je održana prezentacija završenih radova obnove tvrđave u ovoj građevinskoj sezoni, izvođača radova firme Abma iz Istanbula. Glavni arhitekta Kalbije Nojan, predstavila je projekat rekonstrukcije i radove na tvrđavi podignutoj po nalogu sultana Bajazita II 1483. godine.

Kako je Nojan rekla: -Tvrđava je pretrpela velika oštećenja usled vremenskih prilika i dva napada u ratovima. Radovima su prethodile ozbiljne pripreme – izvršeno je čišćenje unutar tvrđave, na zidovima kao i okolina tvrđave. Svaki kamen je očišćen ručno od biljaka i nataložene zemlje i ispran vodom. U restaruraciji je korišćen isključivo originalni materijal, prirodni kreč i kameni prah pomešan s vodom, kako bi se obezbedila potpuna autentičnost. Agencija TIKA je ove radove finansirala sa preko 900 hiljada evra, a do sada je urađeno 60 odsto, u skladu sa planiranim aktivnostim, rekla je Kalbije Nojan i dodala da je ovo najbolja radna sredina u kojoj je imala prilike da radi i da ovaj projekat neće samo oživeti ovo istorijsko delo iz našeg vremena već će ojačati naše veze. Ona se posebno zahvalila na saradnji predstavnicima lokalne samouprave, Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva i meštanima Rama.

Zanimljivosti o tvrđavi, otkrivene tokom arheoloških iskopavanja, izneo je i arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu, Dragan Jacanović. Istraživanja su obuhvatila površinu od 1.500m2 koja predstavlja najveće radove u Srbiji ove godine. Nakon čišćenja 70 odsto unutrašnjosti tvrđave došlo se do originalnog poda i brojnih rešenja kojima je organizovan život u utvrđenju. Otkriven je i čitav niz objekata izgrađenih od 16 do 18 veka kada tvrđava više nije omogućavala život vojnog logora. – U objektu je pronađena velika količina arheološkog materijala među kojim su puške iz 17 veka, lako naoružanje, alat, posude, ali i kineski porculan i staklo, što ukazuje na to da tvrđava nije bila samo vojno uporište već i kulturni centar ovog dela Srbije. Predmeti će, po završetku restauracije, biti izloženi u samoj tvrđavi, a ideja Ministarstva kulture i informisanja je da se čitavo selo Ram, kao celina, uredi kao eko muzej – naglasio je Jacanović.

Na izuzetnoj saradnji prisutnima se zahvalio i direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Dejan Radovanović. U obraćanju medijima on je podsetio da su radovi započeti još 2015. godine sredstvima Ministarstva kulture. – nSada je definisan najveći deo faza koje su prethodile i kako se, tokom trajanja Ramske tvrđave, smenjivala istorijska slika ovog prostora koja je pratila sliku šireg prostora. On je rekao i da je objekat nastao u važnoj fazi turske istorije kada se širila ka severu i zapadu kao i iz faze austrijsko-turskih ratova krajem 17 i početkom 18 veka od kada datira i najveći deo danas vidljivih objekata – rekao je Radovanović.

Ambasador Turske, Tanžu Bilgić, potvrdio je da je veoma zadovoljan radovima kojima je za nekoliko meseci potpuno izmenjen izgled tvrđave. Završetak se planira iduće godine što će dati veliki doprinos razvoju turizma. Na pitanje koliko je tvrđava važna za očuvanje turske kulture na ovim prostorima, ambasador je odgovorio da je svakako važna za Tursku i kao deo kulturnog nasleđa Srbije te da će kao most prijateljstva jačati i naše međusobne odnose i veze na polju kulture.

O izvođenju radova, koordinator TIKA za Srbiju, Mehmet Bajrak, rekao je da je na tenderu cena projekta iznosila 950 hiljada evra, ali je izvođenjem dodatnih radova ovaj iznos stigao do milion i dvesta hiljada evra. – Druga faza radova Ramske tvrđave će biti kada Zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo odluči kako će izgledati uređnje unutrašnjosti tvrđave. Kada utvrdimo vrednost tih radova pristupiće se izradi istih.-, naveo je, dodavši da su predviđene ukupno dve faze. – Prvu fazu čini restauracija bedema i kula i uređenje unutrašnjosti tvrđave. Za drugu fazu potrebna su arheološka iskopavanja, od kojih je završeno 80 odsto. U dogovoru sa opštinom i Zavodom odlučiće se koju će namenu imati tvrđava i na osnovu toga će se uraditi njeno uređenje. Završetak restauracije je planiran za jul, a uređenje tvrđave do kraja naredne godine – rekao je Bajrak.

O benefitima restauracije i potencijalima tvrđave predsednik opštine, Dragan Milić, kazao je da Veliko Gradište ima velike ambicije u oblasti turizma i to već daje rezultate čemu su značajno doprineli i mediji: – Imamo sve više gostiju. Gosti uglavnom dolaze autobusima, ali do tvrđave obavezno svrate i putnici koji stižu skelom preko Dunava. Nadam se da će, po završetku, ovo biti ozbiljna turistička ponuda koja će privući još više gostiju i kojih je ove godine bilo za 10 odsto više nego prošle. Namena tvrđave će biti pre svega turistička -, naglasio je Milić.

Milić je najavio i biciklističku stazu koja će proći ovom trasom iz Banata, preko Zatonja, Srebrnog jezera i Velikog Gradišta, gde se spaja sa golubačkom stazom. Takođe, u Velikom Gradištu gradi se pristan za putničke brodove, a za putnike će biti organizovan autobuski prevoz do tvrđave. Predsednik je ovom prilikom zahvalio predstavnicima TIKA, Turskoj ambasadi, turskoj državi i narodu, Vladi Srbije te potpredsedniku, Rasimu Ljajiću, koji dosta čine za realizaciju obnove tvrđave. U najavi je, kako je rekao, i uređenje obližnjeg karavan-saraja u drugoj fazi radova, o čemu je danas vođen razgovor sa Ambasadom i Turskom agencijom za razvoj, dodao je Dragan Milić.

TPKNEWS/SOVG

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker