MIHAJLOVIĆ: Sledeće godine Srbija gradi autoput Niš-Priština (VIDEO)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajović izjavila je da će izgradnja prve deonice autoputa Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, prema planu Vlade Srbije i Evropske investicione banke (EIB) početi sledeće godine.

Potpredsednica Vlade Srbije, koja se juče sastala sa direktorkom Kancelarije Evropske investiocione banke za Zapadni Balkan, istakla je važnost takozvanog “autoputa mira” koji će dužinom od 77km prolaziti kroz Srbiju, odnosno kroz Toplički i Niški okrug.

“Verujem da ovaj put, u koji će biti uloženo 212 miliona evra, može da donese samo nove poslove i dodatne investicije za oko pola miliona ljudi koji žive u ovim okruzima”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je u toku finalizacija idejnog projekta koji finanasira Fond za Zapadni Balkan, kao i da je vlada završila prostorni plan o kojem će se uskoro razmatrati na sednici vlade.

“Od novembra ćemo krenuti sa procesom eksproprijacije za deonicu Niš-Pločnik, a očekujem da ćemo sledeće godine videti radnike na izgradnji ove deonice autoputa”, rekla je Mihajlović.

Na pitanje novinara da li postoje važniji prioriteti u saobraćajnoj infrastrukturi i konstataciju da je autoput Niš-Merdare Priština važniji za Kosovske Albance nego za građane Srbije, ministarka je istakla da će, osim preko Koridora 10, Srbija izaći na more i ovim autoputem.

“Nije ovo auto-put za Kosovske Albance, već za čitav region. Srbija nema more i luke su joj potrebne, a ovim autoputem izaći ćemo u albanske luke. Mi smo jedina zemlja u regionu koja je oivičena sa osam granica, naš interes je da se što više povežemo sa svakom zemljom. Srbija je mala, ali tranzitna zemlja i treba što bolje da iskoristi svoj položaj”, naglasila je Mihajlović.

Prema njenom mišljenju izgradnja autoputa Niš-Merdare-Priština je itekako isplativa.

“Danas na Kosovu živi manje od šest odsto Srba, hajde da pokušamo da ih zadržimo, a jedan od načina je i ovaj”, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica vlade ukazala je i na drugi važan projekat koji se odnosi na modernizaciju, elektrifikaciju, i rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgra koji ćem, takođe, biti realizovan u saradnji sa EIB.

“To je još jedan važan infrastrukturni projekat čija je vrednost 260 miliona evra. To je ogroman novac za našu zemlju”, naglasila je potpredsednica vlade.

Direktorka Kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Dubravka Negre, izrazila je zadovoljstvo što će EIB, koja je u poslednjih 15 godina uložila više od milijardu i po evra u putnu i železničku infrastrukturu u Srbiji, nastaviti saradnju sa Vladom Srbije.

Ona je naglasila da autoput Niš-Merdare-Priština treba da spoji ne samo Srbiju sa administrativnim prelazom na Kosovu, već i centralnu Evropu sa lukom Drač.

“Pregovaramo sa kosovskom stranom o izgradnji puta koji će spojiti Prištinu i Srbiju sa Albanijom, ali na taj način i Mađarsku i ostale zemlje centralne Evrope sa lukom Drač, rekla je Negre.

Negre je dodala da je u projekat obnove i modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad odobreno 77 miliona evra bespovratnih sredstava Evropske unije koja će biti, kako je rekla, kombinovana sa ulaganjima Evropske investicione banke i sredstvima Vlade Srbije koja ulaže u eksproprijaciju.

“Evopska investiciona banka je, pre svega, neprofitna organizacija, imamo veoma povoljne uslove finansiranja, nismo tu da se obogatimo na račun građana Srbije već da pomognemo kapitalne investicije koje su neophodne da se podigne ekonomski rast Srbije”, rekla je Negre.

DIREKTNA AVIO-LINIJA SA INDIJOM

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović danas je, u razgovoru sa ambasadorkom Indije u Beogradu Narinder Čauhan izjavila da je želja Srbije da uspostavi direktnu avio-liniju sa Indijom.

Mihajlović i Čauhan, navedeno je u saopštenju, razgovarale su o daljem nastavku saradnje dve zemlje, pre svega u oblasti rodne ravnopravnosti, vazdušnog saobraćaja i infrastrukturnih projekata.

Potpredsednica Vlade je predložila da se u narednom periodu u Beogradu organizuje sastanak sa indijskim kompanijama kako bi im se prezentovali projekti na kojima Srbija radi, zarad uspostavljanja još bolje saradnje dve zemlje.

“Ima dosta prostora za saradnju Srbije i Indije, kako kroz poljoprivredu, zdravstvo, nove tehnologije, tako i kroz razvoj turizma, oblast energetske efikasnosti i infrastrukturnih projekata koje realizujemo. Želja nam je i da uspostavimo direktnu liniju između Srbije i Indije”, istakla je Mihajlović.

Ambasadorka Čauhan je izrazila zahvalnost Srbiji zbog ukidanja viza za građane Indije, i istakla da bi uspostavljanjem direktne avio-linije turizam i trgovinska razmena između dve zemlje bili na mnogo višem nivou.

TPKNEWS/Tanjug

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker