OBRAZOVANjE ZA NAPREDAK: Karavan “Duh mladosti” posetio Veliko Gradište (FOTO)

Karavan „Duh mladosti“ održan je u opštini Veliko Gradište. Cilj ove manifestacije je promocija dualnog i preduzetničkog obrazovanja, kao i upoznavanje posetilaca sa prednostima ovog modela obrazovanja.

Posetioci su imali priliku da na licu mesta čuju detaljne informacije o dualnom obrazovanju, o budućoj saradnji škola i privrede u Velikom Gradištu, kao i o značaju ove veze kako bi mladi ljudi završavali školu sa visokim kompetencijama i bili cenjeni na tržištu rada. Takođe, naši mladi će biti u mogućnosti da razviju svoju ideju kroz projektno obrazovanje.

 

Pomoćnica ministra za strateško planiranje Gabrijela Grujić objasnila je da će Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja pružiti mladima mogućnost da izaberu novi put koji će im omogućiti jači i snažniji kvalitet znanja. „Za vaše mesto je najvažnije što imate tako blizu divno Srebrno jezero. Turizam je grana u kojoj bi trebalo, u narednom periodu, uz našu podršku, da odabrete svoj put u obrazovanju. Turistički tehničar, konobar i kuvar upravo su zanimanja koja su vrlo aktuelna u ovom mestu. Naš je zadatak da u narednoj školskoj godini modernizujemo ove profile i uvedemo vas u novi model dualnog i preduzetničkog obrazovanja. Važno je da vam kažemo da ćete odmah nakon srednje škole imati mogućnost da se u vašem divnom mestu, vašim hotelima zaposlite, i da ako želite da nastavite svoje školovanje“, istakla je Grujić.

Vladimir Džamić, držani sekretar Ministrastva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja istakao je da je jedan od strateških prioriteta Vlade Srbije omogućavanje učenicima koji su srednju školu završili po dualnom modelu obrazovanja prohodnost na visoke škole i univerzitete. „Čitava ideja koju imamo u okviru resornog ministarstva jeste da kroz ovaj Karavan „Duh mladosti“ , koji obuhvata do sada već 35 gradova širom Srbije, pošaljemo jasnu poruku da su mladi prioritet Vlade Srbije, da čitava politika Vlade jeste usmerena za mlade i prema mladima. Takođe, izuzetna nam je čast i zadovoljstvo da obiđemo čitavu Srbiju i da na neki način pošaljemo jasnu poruku da je obrazovanje šansa koja omogućava ravnomerni regionalni razvoj u našoj državi“, poručio je Džamić.

 

Prisutnima se obratila i direktorka Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević koja je rekla da je cilj uključiti što više privrednika u projekat dualnog obrazovanja. „Nema razvoja privrede i uopšte društvenog razvoja bez obrazovanja kadrova, a najbolje obrazovanje kadrovi, tj. đaci mogu steći ukoliko tokom svog formalnog obrazovanja dobiju mogućnost da teoretsko znanje proveravaju u praksi. Naš cilj jeste da informišemo sve one privrednike, koji se još uvek nisu priključili razvoju dualnog obrazovanja, da što pre to učine i da omoguće mladim ljudima da se školuju za zanimanja za koja će naći lako zaposlenje i da razviju preduzetnički duh, preduzetničke sposobnosti i možda relativno brzo po završetku školovanja osnuju svoju firmu“, rekla je Kovačević.

Karavan je otvorio predsednik opštine Dragan Milić koje je izrazio zadovoljstvo što je Karavan došao u Veliko Gradište. „Ovo je izvanredna prilika da se spoje privreda i znanje i mi smo, kada smo se opredelili za razvoj turizma, otvorili u srednjoj školi odeljenja konobar, kuvar i turistički tehničar. To treba spojiti, učenje u školi i ono što je praksa, da ta deca imaju sutra svoje zanimanje“, rekao je Milić.

U ime organizacije “Spirit of youth” prisutne je pozdravio regionalni direktor Stefan Jovanović koji je izrazio zadovoljstvo što su mladi iz Velikog Gradišta izabrali da budu deo dualnog obrazovanja.

„Organizacija “Spirit of youth” je prepoznatljiva po 22 projekta sa mnogobrojnim aktivnostima, među kojima je i ovaj Karavan. Veoma mi je drago što su mladi prepoznali značaj dualnog obrazovanja i onoga što radimo. U budućnosti se nadam daljoj uspešnoj saradnji sa Ministarstvom prosvete, kao i Privrednom komorom Srbije“, rekao je Jovanović.

U okviru manifestacije održana je i panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja na kojoj su učestvovali pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić, državni sekretar Vladimir Džamić i direktorka Sektora za edukaciju Mirjana Kovačević. Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3h3, poligonu, kvizu znanja, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker