PLJUŠTAĆE KAZNE ZBOG NEPRAVILNOSTI: Pojačana kontrola turističkih objekata na Srebrnom jezeru i Velikom Gradištu

Tokom turističke sezone, u opštini Veliko Gradište najavljene su koordinisane akcije republičke i opštinske turističke inspekcije.

TURISTIČKA INSPEKCIJA ŠTA KONTROLIŠE

Sektor turističke inspekcije obavlja poslove inspekcijskog nadzora nad primenom zakona i drugih propisa kojima se uređuje oblast turizma i ugostiteljstva i to:

– Zakona o turizmu
– Zakona o zaštiti potrošača
– Zakona o oglašavanju
– Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu
– Zakona o javnim skijalištima

Kada je reč o ugostiteljstvu koje se u ovom slučaju odnosi na turističke ugostiteljske objekte na Srebrnom jezeru i velikom Gradištu, turistički inspektori kontrolišu privredne subjekte (privredna društva i preuzetnike) koji pružaju usluge smeštaja, hrane i pića u ugostiteljskim objektima, fizička lica koja pružaju usluge smeštaja u domaćoj radinosti i seoskim turističkim domaćinstvima, obavljanje ugostiteljske delatnosti u privremenim i pokretnim objektima.

INSPEKTOR U KONTROLI PRVO PROVERAVA:

– Da li je ugostiteljska delatnost registrovana ili je u pitanju bespravan rad
– Isticanje poslovnog imena
– Isticanje radnog vremena
– Pridržavanje istaknutog radnog vremena
– Isticanje vrste i naziva objekta
– Isticanje cena
– Pridržavanje istaknutih cena
– Izdavanje računa
– Isticanje propisanih oznaka
– Poštovanje zabrane pušenja
– Istinito oglašavanje usluga

Važan deo svake kontrole je i provera ispunjenosti propisanih minimalnih tehničkih uslova, odnosno da li je objekat adekvatno opremljen za obavljanje ugostiteljske delatnosti. Kada je reč o ugostiteljskim objektima za smeštaj, kontroliše se i obaveza naplate i uplate boravišne takse. Takođe, kod ugostiteljskih objekata za smeštaj za koje postoji obaveza kategorizacije, proverava se ispunjenost standarda za datu kategoriju.

KAZNENA POLITINA

Nadzor turističkih inspektora podrazumeva vođenje upravnog postupka koji se sastoji od:

– Kontrole kod subjekta poslovanja
– Sačinjavanja zapisnika o konstatovanim činjenicama
– Donošenja propisanih upravnih mera (rešenja o otklanjanju nedostataka, rešenja o privremenoj zabrani obavljanja delatnosti, rešenja o zabrani oglašavanja, i dr.), ali i preduzimanja kaznenih mera (podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i podnošenje prijava za privredni prestup ili krivično delo) u slučajevima utvrđene povrede pomenutih propisa.

Visinu kazne određuju nadležne sudije u sudskom postupku. U propisima nad čijom primenom kontrolu sporvodi turistička inspekcija, predviđene novčane kazne kreću se od:

– Zakon o turizmu: od 100.000 do 800.000 dinara za pravno lice i od 5.000 do 30.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, odnosno od 30.000 do 300.000 dinara za preduzetnike.
– Zakon o zaštiti potrošača: od 300.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice i od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, odnosno od 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnike
– Zakon o oglašavanju: za privredni prestup od 300.000 do 3.000.000 dinara za pravno lice i od 50.000 do 200.000 za odgovorno lice u pravnom licu, za prekršaj od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice i od 20.000 do 50.000 za odgovorno lice u pravnom licu, odnosno od 100.000 do 500.000 dinara za preduzetnike.
– Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu: 500.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice i od 30.000 do 50.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, odnosno od 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnike.

Najčešći propusti ugostitelja su: bespravan rad, neisticanje cena ili nepridržavanje istaknutih cena, neizdavanje računa, propusti u pogledu opremljenosti, odnosno ispunjenosti propisanih minimalnih tehničkih uslova, nepridržavanje istaknutog radnog vremena, uslovljavanje pružanja jedne usluge (pića) korišćenjem druge usluge (hrane). Takođe, kada je reč o pružanju usluga smeštaja od strane fizičkih lica (domaća radinost), jedan od češćih prekršaja je i izdavanje smeštaja koji nije kategorisan.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker