U DOMU ZDRAVLJA ZA MILOŠA NIJE BILO MESTA: “Otišao sam iz Kučeva da bih se zaposlio u Nemačkoj”

Medicinski tehničar Miloš Jovanović iz naselja Kaona kod Kučeva, pre nešto više od godinu dana je otišao u Nemačku. Danas živi u gradu Tutlingenu (Tuttlingen) na jugu te zemlje, nadomak granice sa Švajcarskom, gde radi u lokalnoj bolnici.

“Osećam se sigurnije. Imam posao za stalno, imam redovna primanja, ne kasne plate”, rekao nam je Jovanović.

Upravo je sigurnost radnog mesta bio osnovni razlog iz koga je napustio Srbiju u kojoj su mu i dalje i supruga i svi prijatelji. Odlazak mu, kako ističe, nije bila namera, ali mu za posao u Domu zdravlja u Kučevu, nikada nije bio ponuđen stalan ugovor.

“Ugovor za rad je bio na po mesec dana. Svaki mesec se potpisuje ugovor, pa ponovo otkaz, pa ponovo ugovor… To je realno stanje u Srbiji, nisam samo ja radio tako nego i veliki broj mojih kolega i to je zapravo razlog iz koga sam se odlučio na ovaj put”, kaže Jovanović.

Do posla u Nemačkoj Miloš Jovanović je došao preko programa “Tripl vin” (Triple Win) koji od 2013. godine sprovode nemačka agencija za zapošljavanje, srpska Nacionalna služba za zapošljavanje i Nemačka organizacija za saradnju. Cilj projekta bio je da nadomesti nedostatak medicinskih sestara u Nemačkoj.

Srbija je međutim sada najavila da će suspendovati svoje dalje učešće u ovom programu.

Ministar zadužen za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da se država na to odlučila “kako bi zadržala deficitaran kadar da ostane i radi u zemlji”. Istovremeno je rekao i da “to ne znači da država zabranjuje odlazak i rad u Nemačkoj”.

Preko programa “Tripl vin” iz Srbije je, prema podacima GIZ-a, do novembra 2019. godine otišlo 784 ljudi.

ŠTA KAŽU NADLEŽNA MINISTARSTVA?

U nadležnim ministarstvima uveravaju da se radi na poboljšanju uslova rada i na motivisanju zaposlenih da ostanu u Srbiji.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je u pisanom odgovoru odgovorilo na pitanje – koje se konkretno mere sprovode u cilju, poboljšanja uslova rada i na motivisanju zaposlenih da ostanu u Srbiji: “Odgovornu kadrovsku politiku, zapošljavanje najboljih među studentima medicine – diplomcima sa prosečnom ocenom 9 i 10, omogućavanje usavršavanja i profesionalnog razvoja mladih lekara, unapređenje uslova rada, velika ulaganja u izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih bolnica, unapređenje materijalnog položaja zdravstvenih radnika”, rekli su iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

U pisanom odgovoru se ističe i da je, prema podacima lekarske komore Srbije, sertifikate dobre lekarske prakse za rad u inostranstvu u 2019. godini tražilo 766 lekara, što je, kako navode, za oko sto manje nego pre tri ili pet godina.

“Dakle beležimo jasan i evidentan trend smanjenja odlazaka naših lekara na rad u inostranstvo, bilo trajan ili privremen”, navode u Ministarstvu zdravlja.

Takođe se dodaje i da su medicinskim sestrama u 2019. godini plate povećavane za 12 odsto u januaru i za 15 odsto u novembru, te uveravaju da će “takav trend biti nastavljen i u narednom periodu”.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije kažu da se radi na “usporavanju odlaska ne samo medicinskog osoblja, već radno sposobnog stanovništva” i da je u tom cilju 27. januara usvojen Predlog Strategije o ekonomskim migracijama za period 2021.-2027. godine.

(Tpknews.com/RSE)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker