DANAS U SRBIJI NEMA NI D OD DEMOKRATIJE: Na Dan demokratije Savez za Srbiju predstavio svoj Program u Požarevcu (FOTO)

Boško Obradović: „Danas, na obeležavanju stogodišnjice početka proboja Solunskog fronta. U Požarevcu počinje proboj „opozicionog fronta“ protiv ove “nesrećne i katastrofalne“ vlasti“

U subotu, 15 septembra datumu kada se u svetu jedanaestu godinu obeležava kao Dan demokratije, novo osnovani opozicioni Savez za Srbiju gostovao je u Požarevcu gde je požarevljanima predstavio svoj Program sadržan u 30 tačaka.

Foto: TPKNEWS

Ujedno, kako su istakli pojedini predstavnici Saveza, dan održavanja tribine poklapa se i sa stogodišnjicom proboja Solunskog fronta, te se nadaju da će im ovaj datum simbolično poslužiti kao početak proboja „opozicionog fronta“ u borbi za oslobođenje od „nesrećne i katastrofalne vlasti“, predvođene Aleksandrom Vučićem.

Predstavnici Saveza za Srbiju u Požarevac su stigli, oko 18 sati, sat vremena pre održavanja tribine. Delegaciju Saveza predvodio je inicijator njegovog stvaranja, bivši gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas. U njegovom društvu bili su novoizabrani predsednika DS-a, dr Zoran Lutovac, zamenica predsednika Levice, Ferida Ćustović, predsednik Srpskog pokreta „Dveri“, Boško Obradović, potpredsednik Narodne stranke, bivši načelnik General štaba vojske Srbije, general Zdravko Ponoš i predsednik sindikata „Sloga“, Željko Veselinović. Njih su dočekali lideri požarevačke opozicije, pobornik Dragana Đilasa, uspešni požarevački advokat Goran S. Petrović i prvi čovek požarevačkih demokrata, Dejan Savić.

Pre nego što su otišli na tribinu u požarevački Centar za kulturu, lideri Saveza za Srbiju sa stotinak svojih pristalica prošetali su Požarevcem. Nakon šetnje u jednom kafeu popili su kafu i pričali sa zainteresovanim građanima. Za pohvalu je što tokom šetnje nije bilo nikakvih incidenata, kao što je bilo u nekim gradovima, gde su bili izloženi uvredama i pogrdama od strane pristalica vladajućih stranaka. Šta više, građani Požarevca, iako iznenađeni njihovim dolaskom, toplo su ih prihvatali, a pojedinci su ih pozdravljali i postavljali razna pitanja.

Na zajedničkoj kafi u požrevačkom kafiću / Foto: TPKNEWS

U 19 sati ušli su u prepunu Malu salu CZK-a sa svojim pristalicama, koji su ih aplauzom dočekali. Lideri Saveza bili su prezadovoljni punom salom i atmosferom koja je vladala u Sali.

Nakon uvodnog dela koji je prezentovala Marija Vajner prvi se prisutnima obratio Dragan Đilas, koji je objasnio zašto su se i kako u Savez okupile stranke različitih programa i ideologije.

„Shvatili smo da imamo više sličnosti nego razlike, zato smo i počeli sa deset tačaka, a došli na trideset. Shvatili smo da smo svi mi imali povod da budemo deo ove vlasti na različite načine i svi smo to odbili. Imamo drugačiji sistem vrednosti, drugačije ramišljamo i želimo drugačiju Srbiju u kojoj živimo“, rekao je Dragan Đilas, jedan od inicijatora “Saveza za Srbiju” I dodao da su neki od ključnih elemenata ovog programa stvaranje uslova za fer i poštene izbore, očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom 1244 SB UN, ostvarivanje punih medijskih sloboda, lustracija za sve javne funkcionere koji su delovali od 1990. godine, novi zakon o radu, žene i muškarci jednako plaćeni za isti posao.

Dragan Đilas / Foto: TPKNEWS

Lider Demokratske stranke dr Zoran Lutovac naglasio je da se ova tribina održava na dan kada se u svetu obeležava kao Dan demokratije, a da, trenutno, u Srbiji od demokratije nema ni slovo d, pošto se sveukupna vlast nalazi u rukama jednog čoveka. – Hoćemo da promenimo vlast i uvedemo demokratiju i politički sistem u kojem će ljudi znati za koga i zašto glasaju. Živimo u autokratiji u kojoj jedan čovek odlučuje o svemu, a svi koji drugačije misle nazivaju se neprijateljima. Zato smo se okupili u „Savezu za Srbiju“, da načinimo te prve korake, jer mi smo daleko od demokratske države. Zato oni koji vam kažu da smo suviše raznoliki da bismo nastupili zajedno treba da se zamisle vrlo dobro, jer mi smo tu zbog nekih univerzalnih ciljeva koji prethode jednoj normalnoj demokratskoj državi. To su ciljevi koji bi tek trebalo da načine državu Srbiju normalnom državom u kojoj se odvijaju slobodni izbori – rekao je Lutovac.

Prvi čovek srpskog pokreta Dveri, Boško Obradović, poručio je na požarevačkkoj tribini kao početak proboja opozicionog fronta i pada ove, kako je rekao „nesrećne i katastrofalne vlasti“, predvođene Aleksandrom Vučićem, do pobede, aludirajući da se datum održavanja tribine poklapa sa stogodišnjicom početka proboja Solunskog fronta, koji od strane vlasti I većinu medija gotovo da nije ni spomenut. Boško Obradović još je rekao je da „život u Srbiji nije normalan, jer vlast nije normalna“.

Boško Obradović / Foto: TPKNEWS

– Funkcionisanje države, medija, parlament, način na koji funkcionišu privreda i poljoprivreda – to nije normalno i to moramo da promenimo. Zato smo se i okupili u Savez za Srbiju, da vratimo normalnost – rekao je Obradović. On je naglasio da na Dan stogodišnjice proboja Solunskog fronta iz Požarevca počinje I pad aktuelnog režima I njegovog predvodnika Aleksandra Vučića, kao što je I početak pada Slobodana Miloševića započeo u Požarevcu maja 2 000. godine, kada je zabranio održavanje mitinga tadašnjeg opozicionog saveza “DOS” I zatvorio prilaz gradu jakim policijskim snagama.

Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš rekao je, povodom poslednjih imenovanja u vojsci, da je predsednik Srbije konačno počeo da radi svoj posao, jer ima ustavne nadležnosti za imenovanja, ali da je to uradio na skandalozan način, cirkuski i nalik rijaliti programima, prvenstveno kako bi skrenuo pažnju sa činjenice da kosovske bezbednosne snage prerastaju u kosovsku vojsku.

Na tribini su još govorili zamenica udružene Levice, Ferida Ćustović I predsednik Udruženje sindikata “Sloga”, Željko Veselinović. Ćustovićeva je rekla da trenutno u Srbiji postoje samo crno I bela boja. Crna jer je takva stvarnost u Srbiji, a bela postoji samo u snovima o uređenoj, uspešnoj I Srbiji dobrom mestu za život. – Na nama je da sprovodeći svoj program I sveukupnim radom ostvarimo, te naše, zajedničke snove bele boje – naglasila je ona, dok je Željko Veselinović podsetio da su u petak poginula dvojica radnika na gradilištu „Beograda na vodi“ i jedan na gradilištu u Lučanima, dok je od početka godine u Srbiji poginulo ukupno 27 građevinskih radnika, što Vučić i naprednjački režim hoće da sakriju od građana.

Nakon oficijalnog dela tribune građani su postavljali pitanja na koje su dobijali adekvatne odgovore. Jedan od građana izrazio je sumnju u program od 30 tačaka rekavši da u njemu nema ništa konkretno, našta mu je lider “Dveri” Boško Obradović odgovorio da pažljivo pročita sve tačke programa I da će videti da se radi o konkretnim stvarima. Na opasku jednog građanina da vlast nakon promena 2 000. godine, u kojoj su većina prisutnih iz Saveza učestvovala nisu ništa učinili za boljitak, čak su I nazadovali u odnosu na Miloševićevu vlasti, I da se zbog toga nisu izvinuli. Dragan Đilas mu je odgovorio da dok je on bio u vlasti da je bilo I dosta toga lošeg I da se zbog toga sada, ako njemu I drugima nešto znači, izvinjiva. Ovim izvinjenjem završila se I tribina novoosnovanog opozicionog Saveza za Srbiju.

Učesnici tribune koja je trajala dva sata bili su zadovoljni, pa su zbog toga rado prisustvovali koktelu u holu CZK-a, koji su njima I prisutnima organizovali domaćini. Tokom koktela lideri opozicije neformalno su ćaskali sa prisutnima I odgovarali na njihova pitanja I rado se fotografisali sa svojim pristalicama

BALVAN POBEDIO DOKTORA

Predsednik DS, Zoran Lutovac opisao je jedan događaj tokom gostovanja u jednom gradiću u Srbiji.
– Šetajući gradićem tokom gostovanja u društvu predsednika našeg Opštinskog odbora, kome je nadimak „doktor“, bio sam prijatno iznenađen odnosom i poštovanjem građana prema njemu, koji su ga srdačno pozdravljali i pričali sa njim. Predsedniku SNS u tom gradiću, koji je u vlasti, nadimak je „balvan“. I taj „balvan“ pobedio je na izborima „doktora“, samo zato što je na listi umesto njegovog imena, stajalo ime Aleksandra Vučića – slikovit je bio Lutovac.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker