Uginuo i drugi konj od krpeljskog encefalitisa u ergeli Ljubičevo

Posle oboljevanja dva konja u ergeli “Ljubičevo”, gde je jedan konj zbog odmakle faze bolesti uspavan, i proglašenja vanredne situacije u celom naselju,  naložene su nove mere za sprečavanja širenja zaraznog krpeljskog encefalitisa.

Ulaz u ergelu Ljubičevo

U međuvremenu, drugi oboleli konj je usled bolesti i povreda koje je zadobio u boksu(polomio nogu), uginuo. Naime, radi se o dvogodišnjem ždrebcu koji nije imao ime, jer se planiralo da bude kršten na tradicionalnoj manifestaciji „krštenje ždrebati“, koja se održava svake godine u maju mesecu.

Zbog svega toga, kaže gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović, gradski Štab za vanredne situacije naložio je da se izvrši dezinsekcija i deratizacija svih zelenih površina u JP „Ljubičevo“ i u prigradskom naselju Ljubičevo.

– Juče je završena javna nabavka u kojoj je odlučeno ko ća da vrši dezinsekciju, a već sutra počeće ta firma da zaprašuje pomenute površine na teritoriji MZ „Ljubičevo“ -, kaže gradonačelnik i dodaje da su putem saopštenja koje je prosleđeno medijima i koje je stavljeno na gradski sajt, građani obavešteni o preduzetim merama.

Oboleli konj koji je uginuo

JKP „Komunalne službe“ dobilo je nalog za hvatanje i zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica na teritoriji ovog naselja, i to svakodnevno, sve dok traje vanredna situacija, kao i na teritoriji grada Požarevca po redovnoj dinamici i obimu. -Odeljenja komunalne inspekcije i komunalne policije dužna su da redovno izvršavaju kontrolne obilaske teritorije grada Požarevca, uočavaju lokacije na kojima se nalaze psi lutalice i o tome odmah obaveštavaju zoohigijenu u „Komunalnim službama“, koja će izvršiti njihovo hvatanje – navedeno je u saopštenju gradskog Štaba za vanredne situacije. Takođe, doneta je i odluka da Veterinarski institut, Zavod za javno zdravlje i Veterinarska inspekcija sačine i objave uputstvo građanima o potrebnim merama ponašanja i prevencije vezano za pojavu krpeljskog encefalitisa. Da podsetimo – vanredna situacija  u naselju Ljubičevo uvedena je 6. marta, kada su zbog ove bolesti stradla dva konja.

Plitka rupa

Kako smo saznali, od meštana Ljubičeva, leš uspavanog konja, koji je zakopan u Ljubičevu, počeli su da razvlače psi lutalice. Razlog tome je to što je leš pokopan u plitku rupu i samo prekriven zemljom, što je omogućilo „lutalicama“da lako dođu do njega. Rupa je plitko iskopano zato što su je kopali radnici sa ergele, a ne adekvatna mašina, zbog umanjenja troškova. Zbog svega ovoga meštani strahuju da ne dođe do, neke, nove zaraze.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker