VELIKO GRADIŠTE: Zašto je voda u seoskim vodovodima godinama neispravna za piće pored izgrađenog Vodoizvorišta Ostrovo?

To što je voda u seoskim vodovodima u opštini Veliko Gradište s vremena na vreme neispravna za piće i pripremanje hrane zbog povećane koncentracije nitrata, meštane više i ne dotiče, niti se o tome informišu.

Vodoizvorište Ostrovo

Meštani ovih sela vodu kupuju već godinama, a neka domaćinstva imaju bunare. U sedam sela u Gradištanskoj opštini vodovod su izgradili meštani ali, kako kažu u komunalnom preduzeću, džaba su izgradili te vodovode kada godinama nisu adekvatno održavali izvorišta.

Svako vodoizvorište treba da bude uređeno i u zoni sanitarne zaštite. Ali to nije slučaj sa vodoizvorištima u selima ove opštine.

Javno komunalno preduzeće Dunav preuzelo je upravljanje vododvodima u Srednjevu, Carevcu, Kumanu i Tribrodu. Problemi za njih tek počinju.

Ne postoji projektna dokumentacija, ali čak i kad je ima seoska vodoizvorišta nisu urađena po njoj, kaže Ljubica Mitić, direktorka JKP “Dunav” Veliko Gradište:

“Mi ćemo u hodu rešavati veliki broj problema, uspostavljati sistem hlorisanja, očistiti vodoizvorišta i pročistiti kaptaže.”

Ni kada sve to urade, ne mogu garantovati dugoročno ispravnu vodu. Trajno rešenje je nova fabrika vode u Ostrovu. Sa kapacitetom od 100 litara u sekundi može da obezbedi dovoljno vode za 27 velikogradištanskih sela, ali za izgradnju cevovoda neophodno je još mnogo novca i vremena za projektno-tehničku dokumentaciju.

“Ugovoreni su radovi za dodatnih skoro kilometar magistralnog voda”, kaže Jasmina Štrbac, rukovodilac Odeljenja za privredni, ekonomski razvoj i dijasporu. “Očekujemo potpisivanje ugovora za još kilometar. Eventualno priključenje u ovoj godini sela Kumane sa namerom da do kraja godine priključimo i magistralni vod sela Topolovnik.”

Do kraja godine, preko vodoizvorišta Stig, u rad će biti pušteni vodovodi u Kurjaču, Majilovcu i Sirakovu.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker