BAČIJADA: KUD “Moj zavičaj” Topolovnik na Saboru čobana u Stamnici (FOTO/VIDEO)

I ovogodišnja bačijada, trinaesta po redu u Petrovcu na Mlavi okupila je značajan broj posetilaca i uzgajivača ovaca iz celog Okruga, kao i brojne goste iz Srbije i inostranstva i eminentne stručnjake iz oblasti stočarstva.

Foto: Promo

Kao i ranijih godina Sabor je održan u organizaciji mesnih zajednica Stamnica i Stamnička Reka, a suorganizatori su bili: Turistička organizacija i Kulturno prosvetni centar, uz generalno pokroviteljstvo opštine.

Sabor bačijara u Stamnici ima za cilj promociju razvoja ovčarstva u opštini Petrovac na Mlavi, kako bi se motivisali mladi ljude da se bave uzgojem ovaca. Tako dajemo doprinos očuvanju tradicije naših predaka. Predanje kaže da su oni svakog maja meseca stoku, a najviše ovce, izvodili na mesta koja su poznata pod imenom “bačije”. Zato smo smotru u Stamnici, nazvali Sabor bačijara.

Foto: Promo

Ove godine bilo je prikazano oko tridesetak stada ovaca koje je ocenjivala stručna komisija iz oblasti stočarstva. U sezoni 2018. učestvovalo je dvadesetak bačijara sa oko 150 ovaca.

– Zahvaljujući ovim izlaganjima, mi ovčari razmenjujemo iskustva i znanja iz oblasti ovčarstva. Posebno zbog toga što je ovaj Sabor bačijara još uvek jedina manifestacija na kojoj ovčari iz našeg i susednih krajeva mogu da izlažu svoja grla – rekao je jedan od učesnika koji je želeo da ostane anoniman.

Foto: Promo

I ove godine održana su i brojna sportska takmičenja, karakteristična za čobane. Centralni događaji su imali i prateće sadržaje a ove godine izložbe domaće radinosti i gastronomskih specijaliteta pića, meda i drugih autentičnih proizvoda mlavskog kraja, kao i bogat kulturno-umetnički program.

Na ovogodišnjoj bačijadi, po prvi put gostovao je i KUD “Moj zavičaj” Topolovnik. – Raduje nas što smo ove godine došli sa našim KUD-om na ovoj prelepoj manifestaciji. Bilo je prelepo, zadivolo me to što su ovde svi ljudi veoma komunikativni. Upoznali smo dosta ljudi, slikali smo se sa njima i razmenili iskustva – kaže Kristina Đorđević koja igra u srednjoj grupi u folkloru. Inače, KUD “Moj zavičaj” Topolovnik je na ovoj manifestaciji u Stamnici došao sa tri grupe.

Među omiljene sportske discipline bačijara su takmičenja u nadvlačenju konopca, skoku udalj iz mesta i bacanje kamena s ramena na prostoru pored letnje pozornice. I, naravno, dok se događaji prate kao na filmskoj traci, posetioci su uživali u kačamaku, jagnjećem pečenju i slanini iz salamure.

SNEŽANA NAJBRŽA U MUŽI OVACA

Za najboljeg bačijara proglašen je Dobrica Jakšić iz Stamnice. Titulu najbržeg u muži ovaca ponela je Snežana Jakšić takođe iz Stamnice, dok je za najbolje stado ovaca domaće rase nagrađen Zoran Đorđević iz Manastirice kod Petrovca na Mlavi. Nagrada za najbolju kolekciju jagnjadi pripala je Slobodanu Milovanoviću iz Zabrđa. Za ovcu šampionku proglašeno je grlo vlasnika Živomira Vidaljevića iz Ždrela. I na kraju za najukusnije tradicionalno jelo nagrada je pripala Udruženju žena Stamničanke iz Stamnice.

TRADICIJA

Selo Stamnica u kome se sada gotovo višee od 100 godina organizuje Sabor bačijara Srbije, nalazi se nedaleko od puta Petrovac na Mlavi – Žagubica. Selo se nalazi na obroncima Homoljskih planina.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker