NOVE CENE GORIVA: Sukob SAD i Irana udar i na domaće vozače

Skok cena nafte na svetskim tržištima, posle napada na vojne baze u Iraku, vrlo lako bi mogao doneti i veće cene na pumpama u Srbiji.

Domaći poznavaoci tvrde da cena goriva u našoj zemlji nesporno zavisi od cena na svetskom tržištu, ali da ipak, na reakciju i prelivanje aktuelnog poskupljenja treba sačekati najmanje nekoliko nedelja.

Posle napada balističkim raketama na vojne baze sa američkim trupama u Iraku, barel je poskupeo za oko pet odsto i trenutno košta nepunih 70 dolara. Cena nafte potom je počela da se smiruje, ali je tržište i dalje veoma nervozno u iščekivanju američkih odgovora, tvrde analitičari iz sveta.

Pitanje koje se istovremeno pojavilo u Srbiji jeste šta će se dogoditi s cenom goriva u Srbiji i kada treba očekivati eventualno poskupljenje u slučaju da se situacija na svetskom tržištu nafte nastavi kretati u negagtivnom smeru.

Domaći poznavaoci tvrde da rast cene sirove nafte u svetu za oko 10 odsto donosi rast cene litra goriva na srpskim pumpama od oko tri odsto. To praktično znači da bi, trenutno povećanje cena na svetskim berzama neznatno bi, barem za sada, moglo da utiče na cene goriva u Srbiji.

Kako je i ministar energetike Srbije Aleksandar Antić rekao u septembru, kada se desila slična situacija sa uzletom cena nakon nestabilnosti u Saudijskoj Arabiji, Srbija svakako zavisi od spoljnih uticaja.

“Nema dileme da Srbija, kao uvozno zavisna država, kada je sirova nafta u pitanju, duboko zavisi od cene sirove nafte na svetskom tržištu. Ipak, sada treba sačekati stabilizaciju na tržištu koja se svakako dešava, i u narednim danima videti kako će se ti događaji reflektovati na cenu u našoj zemlji”, rekao je tada Antić, što bi se jednako i sada moglo očekivati.

Podsetimo, Iranska državna televizija javila je da je raketni napad bio osveta za ubistvo jednog od glavnih vojnih komandanata u ovoj zemlji Kasema Solejmanija. Napad je izvršen samo nekoliko časova posle ceremonijalne sahrane Solejmanija, koji je ubijen u američkom vazdušnom udaru u petak, 3. januara.

Njegova smrt pojačala je strah od dodatne ekslacije konflikta između SAD i Irana. Posle prvobitnog skoka cena nafte od skoro četiri odsto, došlo je do smirivanja pa je nafta tipa brent na azijskim tržištima prodavana po ceni od 69,21 dolar po barelu, što predstavlja rast od 1,4 odsto.

Cena nafte na svetskim berzama nastavila je da se smiruje, iako je tržište i dalje veoma nervozno u isčekivanju američkog odgovora na ovaj iranski raketni napad.

Azijske berze negativno su reagovale na vesti o iranskom napadu na američke vojne ciljeve u Iraku. Tako je indeks Tokijske berze Nikkei 225 pao za 1,3 odsto, dok je na berzi u Hong Kongu indeks Hang Seng pao za 0,8 procenata. I na berzi u Šangaju zabeležen je pad vrednosti indeksa za 0,9 odsto.

Nova vojna eskalacija između Irana i SAD na Bliskom istoku dodatno je destabilizovala tržište nafte, s obzirom na činjenicu da ključne rute snabdevanja tankerima sa naftom kroz moreuz Ormuz koriste najveći proizvođači nafte u regionu poput Saudijske Arabije, Iraka, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta.

Ranije su analitičari prognozirali da bi cena nafte zbog pojačanih vojnih tenzija u regionu mogla da premaši i 80 dolara za barel.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker