ALARMANTNO: Da li se zaista sprema oružani sukob u Istočnoj Srbiji? (FOTO/VIDEO)

Sve intenzivnija politička sporenja i manipulacije o poreklu, broju i položaju Vlaha na području istočne Srbije, može da dovede do nove eskalacije sukoba u ovom delu zemlje.

Od početka raspada SFRJ, prvih godina poslednje decenije prošlog veka, počinju rasprave i sporenja i o “vlaškom pitanju”. Ipak, nema još pravih naučnih odgovora o tome ko su, u stvari, Vlasi. Podeljena su mišljenja o njihovom poreklu, o tome koliko ih stvarno ima i da li su i koliko ekonomski, politički i kulturno obespravljeni. Umnožavaju se proizvoljna tumačenja lidera novoosnovanih političkih stranaka, naročito uoči izbora, a posebno je “zbunjujući” bio dvodnevni Međunarodni simpozijum o Vlasima – Rumunima na Balkanu (za okruglim stolom o pravima nacionalnih manjina u Jugoslaviji, Rumuniji i Bugarskoj), koji je održan u Zaječaru 6. i 7. aprila 2002. godine, neposredno uoči popisa stanovništva u SRJ, i na kome je najozbiljnije istaknut vlaški problem, radikalizacija, etnička mobilizacija i sukob u cilju stvaranja nezavisne vlaške države pod patronatom Rumunije i instrumentalizovanog dela Evropske unije!

31. jula 2007 godine, osnovan je i Nacionalni savet Vlaha, ali sporenja među liderima sedam vlaških stranaka u Boru, Zaječaru, Negotinu, Kučevu i Petrovcu na Mlavi ne prestaju. Otuda nema ni jedinstva u Nacionalnom savetu. Najžustrija su upravo sporenja o poreklu ove etničke zajednice i čestim manipulacijama u “tumačenju” ove teme. Još na pomenutom simpozijumu u Zaječaru (sazvale su ga nevladine organizacije Srbije, Rumunije i Bugarske, a među učesnicima je bio i jedan rumunski akademik) usvojen je zaključak da Vlasi naučno ne postoje. Postoje, navodno, samo Rumuni i Arumuni.

8 septembra 2017. godine, u Velikoj Sali zgrade bivšeg Komiteta u Kučevu održana je tribina povodom Dana rumunskog jezika. Tribinu je organizovala Asocijacija rumuna Homolja, čiji je predsednik Saša Jovanović iz Kaone, zajedno sa još nekoliko rumunskih Udruženja iz Braničevskog okruga. Tribini su prisustvovali i Viorel Dolha, predsednik Udruženja učitelja rumunskog jezika Rumunije, Moldavije, Ukrajine i Srbije, Ivica Glišić, predsednik Evropskog foriuma za istoriju i kulturu i Bobu Lui sveštenik Rumunske pravoslavne crkve.

Tribina povodom Dana rumunskog jezika u Kučevu

Na tribini se raspravljalo o istorijskom razvoju rumunskog jezika i o njemu u sadašnjim vremenima, istaknuta je želja zajednice da se rumunski jezik uvede kao administrativni tamo gde je to Zakonom dozvoljeno pored zvaničnog srpskog jezika, kao i o potrebi učenja maternjeg jezika u školama.

Povodom ove održane tribine oglasio se i Prvi potpredsenik Nacionalnog saveta Vlaha Srbije Novica Janošević, koji je ujedno i predsednik Opštine Kučevo.

Novica Janošević

„Opština Kučevo je deo demokratske Srbije u kojoj se sve manifestacije ili okupljanja, koja nisu u suprotnosti sa pozitivnim zakonskim propisima, mogu slobodno održavati. Naravno da svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje ili osećaj pripadnosti nekom nacinalnom etnosu. Nacionalni savet Vlaha Srbije ne smatra da su rumunski i vlaški jezik isto. Rumuni su Rumuni a Vlasi-Vlasi. Mi Vlasi Rumune poštujemo kao i svaki drugi narod. Vlasi na teritoriji opštine Kučevo žive vekovima i imaju autohtonu kulturnu baštinu priznatu od svih relevantnih međunarodnih faktora, na to smo ponosni i sve ćemo učiniti da našoj deci objasnimo njihov kulturni identitet i bogatstvo i lepotu vlaškog govora.
Na žalost, primetno je da postoje mnoga Udruženja sa prefiksom „Vlaška“, koja navodno štite interese naše nacionalne manjine a to u stvarnosti uopšte nije tako i nema nikakavih dodirnih tačaka sa onim što zaista rade, jer je u pitanju samo zadovoljavanje vlastitih to jest ličnih interesa.“ kazao je Janošević.

Žaklina Dražilović iz Petrovca na Mlavi tvrdi: – Deo Vlaha u Srbiji koje predvodi Dimitrije Kračunović, bivši oficir JNA, i koji je već naoružao svoje sledbenike oružjem iz Rumunije, davne 1993. godine kada je uvezao iz Rumunije 10 hiljada kalašnjikova i podelio svojim sledbenicima, i koji sada čekaju samo pogodnu priliku da izazovu oružani sukob u Istočnoj Srbiji. Kračunović takođe ima i podršku od organizacije „Forum za kulturu Vlaha“ čije je sedište u Boru i na čijem čelu je Dragomir Dragić koji je i osnivač ovog Foruma. Toj istoj organizaciji pripada i doktor Balašević iz Bora -, kaže Žaklina i dodaje – Takođe imamo i Žurža (koji se do juče prezivao Žuržević) iz Metovnice, selo kod Bora. On i Kračunović su dobili 50 hiljada evra od rumunske vlade da bi aktuelizovali separatizam Vlaha u Istočnoj Srbiji. Inače, u Boru se gradi i rumunska crkva koja ima političku, a ne versku namenu. Među vlaškim separatistima poznata je i organizacija „Ariadnea filum“ (u prevodu sa rumunskog „Arijadnina nit“) na čijem je čelu dr. Slavoljub Gacović i ova organizacija dobija godišnje od Rumunije 70 hiljada evra da bi podrivali ustavni poredak države Srbije – kaže Žaklina.

Žaklina Dražilović

I pored nastojanja srpske države da pomogne u rešavanju položaja nacionalnih manjina, i posle osnivanja Nacionalnog saveta Vlaha, sporenja se i dalje nastavljaju. Ali, ma koliko da se trude, ni predstavnici najmaštovitijih stranaka i nevladinih organizacija ne mogu da ubede ovdašnji vlaški živalj u Istočnoj Srbiji da je on rumunskog porekla i da je zato navodno normalno da se u popisima stanovništva svaki Vlah izjasni kao Rumun.

TPKNEWS

PROČITAJ I

6 Komentari

  1. Rumunija nece da prihvati naziv Vlasi. Zato sto bi se oktkrila istina. U Zakoniku Cara Dusana Vlasi su bili stalez a ne narod stalez stocara. Drugo Rumunija postoji od 1918 godine pre Toga Rumuni nisu postojali postojala je Vlaska znaci Vlasi i Moldavija znaci Moldavci. Samo Problem je sto su do pocetka 19 veka Vlaska i moldavija govorili srpski i pisali srpskom cirilicom! Ko ne veruje neka vidi kako peva Laura Lavric nasa Moldavka na vlaskom pesmu “Ej Srbi Moldavci” ili na vlaskom “Haj la Sarba Moldoveni!”

  2. Teško zemlji u kojoj je Žaklina Dražilović ,,informiranija ” od BIA. Teško zemlji u kojoj Javni tužilac ne HAPSI pa bilo koga i bilo po kom osnovu A OVDE IMA I TE KAKO OSNOVA…. INTERESUJE ME : 1- Ima li nekoki muškarac, među nama Vlasima , koji bi imao (na dobrovoljnoj osnovi) KOITUS sa predmetnom Žaklinom ?

    1. Opet su aktuelne političke stukture pronašle Vlaha koji će govoriti protiv Vlaha radi izazivanja mržnje većinskog naroda prem Vlasima: Ovo je krivično delo bez presedana koje javno tužilaštvo toleriše po ko zna koji put solidarišući se, na taj način, sa stranačkom politikom koja se vodi protiv Vlaha. Srbija sve dublje upada u bedu, a Novica Janošević i ova “dobro obaveštena dama”, da bi zaustavili diareju svojih šaptača, izigravajući na taj način čepove za njihov rektum, preuzeli su priču koja je lansirana početkom protekle decenije. Aram!

    1. Ti možda i jesi Rumun. Ti imaš svoje mišljenje niko ti na tome ne brani. Samo ko je tebi dao pravo da pričaš u moje ime i da kažeš da sam ja Rumun?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker