Albanski parlament ratifikovao sporazum o vraćanju 20 ikona u Skoplje

Albanski parlament je 2. februara 2023. godine sa 73 glasa otvorio put za vraćanje 20 ikona u zemlju porekla, koje su nakon oduzimanja u Albaniji prešle u vlasništvo albanske države na osnovu odluka albanskih sudova.ù

Screenshot

“Na osnovu procene, zahtev je u konkretnom slučaju opravdan, jer ikone o kojima je reč usko su koincidentne sa kulturnim dobrima susedne države. A prema dogovoru Ministarstvo kulture će pratiti ceo proces njihovog povratka u zemlju porekla, u skladu sa obavezama predviđenim Zakonom o konvenciji Uneska iz 1970. godine”, navodi se u dokumentu.

U istrazi, koju su albanske vlasti sprovele pod nazivom “Ikone”, u oktobru 2013. godine u Albaniji je zaplenjeno više od hiljadu ikona i crkvenih predmeta.

Radi se o tome, da je Makedonija podnela Albaniji zvaničan zahtev za vraćanje 20 ikona od neprocenjive vrednosti. One su bile vlasništvo te republike, a koje je albanska policija zaplenila u policijskoj akciji “Ikona” 2013., godine zajedno sa velikim brojem crkvenih predmeta.

Reč je o ikonama koje su pre deset godina ilegalno iznete iz zemlje i prenete na teritoriju Albanije. Kako je utvrđeno, njih 20 potiče iz crkava u Severnoj Makedoniji, odakle su ilegalno izvezeni, prenosi “Nova Makedonija”.

(Piše: Slaviša Lekić/teolog, putopisac, misionar, sveštenik i profesor)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker