O, KORONA ĆAO, ĆAO, ĆAO…: Prvi radni dan u požarevačkim kafićima nakon ukidanja zabrane rada

Nakon 45 dana od donošenja uredbe kojom se zabranjuju rad ugostiteljskih objekata u Srbiji zbog pošasti koja nas napala, po imanu Korona, u ponedeljak 04. maja ta zabrana je ukinuta i restorani, kafići, kafane i drugi ugostiteljski objekti počeli su sa radom.

Foto: M.Veljković

Doduše, u izmenjenim uslovime, jer su radnici u objektima, kao i sami gosti morali da se pridržavaju posebnih mera za sprečavanje širenja virusa, koje su stručnjaci prepuručili. Mnogi požarevljani, kao i ostali građani Srbije, su sa nestrpljenjem očekivali tu vest da, konačno, ponovo prorade kafane.

U ponedeljak od početka radnog vremena u Požarevcu, koji je u većini objekata bilo od 08:00 časova pa do 17:00 sati, jer je u 18:00 već počinjao policijski čas, mnogi požarevljani su pohrlili u svoje omiljene lokale na kafu i „čašicu“ razgovora. Tako je bilo i u najstarijem požarevačkom kafiću „Stil“ koji neprekidno radi gotovo 30 godina.

Gazda kafića Taša preduzeo je sve propisane higijensko-tehničke mere kako bi od opakog viusa zaštitio osoblje i goste. U bašti su bili postavljeni stolovi sa po dve stolice, dok unutra je bilo najviše osam mesta za goste, shodno površini korisnog prostora namenjenog gostima. Dezinfekciona sredstva su bila obezbeđena, kao tečni sapun i ubrusi. Konobarice su dobile po nekoliko pari maski i rukavica za bezbedni rad. Sve je bilo spremno za prijem prvih gostiju.

Pvi na jutarnju kafu došli su prodavci iz obližnjig prodavnica, a nešto kasnije i stalni gosti koji su se silno uželeli da dođu u omiljeni kafić i vide jedni druge. U početku sve je bilo po propisima, držalo se odstojanje i rastojanje i prilikom međusobnih razgovora, u pauzi ispijanja pića, s maskom na licu razgovarali. Kako je koji gost dolazio naručivao je piće za sve ostale, uključujući se u razgovor o tome kako su provodili dane u izolaciji. Zajedničko svima njima bilo je to da su sve posledice Vanrednog stanja lako prebrodili, ali da im je najviše nedostajala kafana i druženje sa ljudima u kafani.

Stalni gost kafića Predrag Kovačević – Dača naglašava da je jedva čekao ovaj dan kada su se ponovo otvorile kafane.

– Dočekao sam ovaj dan i puno mi je srce zbog toga. Relativno sam lako izdržao ovu izolaciju od preko mesec dana. Iskoristio sam da sredim kuću, dvorište i da obavim druge poslove. Imalo je vremena i za druženje i roštiljanje sa komšijama, pošto imam veliko dvorište. ALI, kafana je kafana i nema većeg zadovoljstva od ispijanja pića sa drugarima i razgovora sa njima – zadovoljno kaže ovaj stalni gost kafića Stil, da ne kažemo njegova maskota – nazdravljajući sa svim gostima sa flašom „zaječarskog“ piva u ruci.

Kako je vreme prolazilo u ispijanju tura pića, disciplina gostiju je opadala, pa su se gotovo svi gosti sve manje i manje pridržavali propisanih mera. U početku su se pozdravljali udarcima lakotom u lakat ili pesnicom u pesnicu, ali shodno sa brojem ispijenih pića počeli da se pozdravljaju najpre, rukovanjem, ali kasnije grljenjem i ljubljenjem rugajući se Koroni. Omiljena pesma koja se slušala bila je “O, Korona ćao, ćao, ćao…“ u izvođenju makedonaca Aleksandra i Daca.

Foto: M.Veljković

Uz širok osmeh i porukom da svemu dođe kraj Sale poštar kaže da mu je drago što posle dužeg vremena vidi njemu drage ljude i naglašava: „Ovo je svetska ujdurma i farsa belosvetskih moćnika. Ništa nije ovako kako nam se prikazuje, već je sasvim nešto drugo u pitanju, što će se vrlo brzo razaznati. Dok je u nama ovako vedar duh niko nam ništa ne može, jer smo jači i od sudbine”, parafrazirao je pesmu Mitra Mirića omiljeni poštar kraja u kome se nalazi pomenuti kafić.

Jedan od mnogih, koji se tokom izolacije ugojio, Saša Dimitrijević Šilja priča kako je nabacio nekoliko kilograma.

– Iako sam svo vreme radio, a posla sam imao skoro duplo više nego pre proglašenja epidemije, jer radim u veleprodaji prehrambrenih proizvoda. Dok sam bio kući ja sam samo jeo i pio i preko video poruka nazdravljoa sa drugovima, u grupi koju smo osnovali. Ipak, jedno je virtuelo nazdravljanje, a drugo uživo. Naravno, mnogo je lepše družiti se uživo nego virtuelno preko društvenih mreža – filozofski zaključuje Saša.

I, tako. . . Uz ispijanja tura pića, neobaveznih priča i puštanja muzike sa jutuba prođe prvi radni dan kafića nakon ponovnog otvaranja. Konobarica je sve goste u 17:00 sati ispratila podsećajući ih da će, najverovatnije, kafić raditi puno radno vreme, pošto se ukine vanredno stanje, a samim tim i policijski čas. Gosti su joj odgovorili kada se to stvarno dogodi i stvore uslovi da će da organizuju žurku, tj. „Korona parti“ sa sve muzikom uživo.

Pre toga imaće generalnu probu u nekom obližnjem izletištu gde će da okrenu prase na ražanj.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker