NOVI NAMET ZA GRAĐANE AUSTRIJE: Od subote, gorivo će plaćati skuplje – zagađaju okolinu!

U Austriji će od subote biti skuplje gorivo na benzinskim pumpama, pošto od 1. oktobra stupa na snagu takozvani “CO2 porez”.

Foto: AdobeStock/Ilustracija

Ovaj porez je, zbog krize, bio odlagan, jer je trebalo da stupi na snagu još pre leta. Novi porez predviđa da korisnici fosilnih goriva plaćaju dodatno za izazvano zagađenje CO2, i to 30 evra po toni. Porez se, prema odluci vlade, godišnje povećava, te će 2025. biti na nivou od 55 evra po toni CO2.

Za vozače automobila to znači da će dizel od 1. oktobra na pumpama biti skuplji za 0,09 evra po litri, odnosno 4,50 evra po rezervoaru od 50 litara. Cena benzina skočiće za 0,082 evra po litri, odnosno 4,10 evra za rezervoar od 50 litara.

I lož ulje poskupljuje, i to koliko i dizel za 0,09 evra po litri. Za domaćinstva koja se greju na lož ulje, a koja prosečno troše godišnje 2.000 litara, to znači dodatnih 180 evra.

Građani su, kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja, za novo odlaganje primene novog poreza, koji ima za cilj smanjenje štetnih gasova. Tako su dve trećine Austrijanaca za novo odlaganje, a samo jedna četvrtina želi primenu od oktobra.

Pošto će novi porez poskupeti gorivo na nivo oko dva evra po litri, prema ekspertima automoto klubova krajem nedelje se mogu očekivati gužve na benzinskim pumpama. Zbog te gužve moglo bi doći do nestašica, pre svega dizela na pumpama.

Auto-moto klubovi OeAMTC i ARBOe preporučuju vozačima da paze na razliku cena goriva na pumpama, jer ona može iznositi i do 50 centi po litri. Savetuju vozačima da pune rezervoare ponedeljkom ili utorkom jer su cene goriva na početku nedelje manje nego tokom vikenda.

Isto tako vozači bi trebalo da izbegavaju punjenje goriva na benzinskim pumpama na autoputu, jer su na njima cene daleko veće nego u naseljenim mestima van autoputa.

Pored toga poručuju da bi trebalo dva puta razmisliti da li koristiti vozilo za kraće trase.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker