TRAGEDIJA U RUDNIKU “SOKO” KOD SOKOBANJE: Osam rudara poginulo, više od 20 povređeno – svi izvučeni iz jame

U rudniku “Soko” kod Sokobanje došlo je do nesreće u kojoj se obrušio deo jame. Poginulo je osam rudara, a najmanje 20 je povređeno, potvrđeno je u Hitnoj pomoći u Aleksincu. Ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć. Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Foto: JV/Vanja Keser

“Nesreća je jako velika, osmoro je poginulo i ima više od 20 povređenih”, rekao je za RTS direktor Doma zdravlja u Aleksincu Rodoljub Živadinović. On je rekao da su u opštu bolnicu u Aleksincu već prebačeni neki povređeni rudari.

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko”, dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

“Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu”, rekao je Spasić.

Prema informacijama dostupnim medijima iz Aleksinca, u oknu rudnika, u trenutku eksplozije, bilo je više desetina rudara. Do eksplozije je došlo oko 5 sati ujutru, i pretpostavlja se da je u pitanju eksplozija metana, iako o tome još nema zvaničnih potvrda.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić rekao je da je u toj ustanovi zbrinut jedan povređeni rudar, i da prolazi dijagnostiku. Kako je naveo, najavljeno je da se može desiti upućivanje jedne grupe pacijenata u KC Niš.

Direktor opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić rekao je da je trenutno 19 pacijenata iz rudnika zbrinuto u toj ustanovi, od čega 16 sa lakšim povredama. Od preostale trojice, dva rudara imaju lakše povrede lakta, dok jedan ima serijski prelom rebara. Svi su van životne opasnosti, i u stabilnom stanju.

Akcija spasavanja je završena i nešto posle podneva na licu mesta više nije bilo vozila Hitne pomoći, javio je reporter Tanjuga. Rudarski inspektor sarađuje na licu mesta sa javnim tužiocem i komisijom koju je formirala uprava rudnika kako bi se utvrdili uzroci nesreće, rekao je predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević.

Prema prvim informacijama, lakše povređeni rudari se zadržavaju u Sokobanji, teži idu za Aleksinac, a najteži će biti zbrinuti u Nišu.

Na terenu su, prema informacijama iz zaječarske policije, brojne ekipe policije, a uviđaj je u toku.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker