GOLUBAČKI OPŠTINARI OPTUŽUJU MONAHE: Novi zaplet oko rušenja pratećih objekta manastira Tumane!

Manastir Tumane našao se na udaru opštinskih vlasti, a bratija manastira strahuje da bi moglo da bude srušeno sve ono što su godinama predano gradili!

Kako smo već pisali, manastir Tumane kod Golupca je 15. septembra posetila inspekcija koja je došla na zahtev opštine, sa ciljem da se utvrdi da li su radovi, koje su zajedničkim snagama bratstva i naroda, poslednjih godina urađeni legalno ili ne.

Naime, u ovom manastiru se poslednjih godina intenzivno radilo na obnovi i uređenju pratećih objekata. Sa stanovišta bratstva Tumana, kao i činjenice da se tu, sada svakodnevno okuplja veliki broj vernika, ti radovi su bili i više nego opravdani i korisni.

Međutim, svojim radom su prouzrokovali brojne probleme, jer, kako tvrde nadležni, nisu poštovane nikakve procedure niti su pribavljene dozvole. Otuda nesuglasice koje ovih dana kulminiraju.

Iguman manastira Dimitrije Plećević kaže da je inspekcija zamerila na svemu što se u manastiru „isključivo trudom i novcem naroda uradilo”. On ističe da su više puta pokušali da nađu zajednički jezik sa nadležnima, ali da nije bilo nikog da ih čuje.

– Već tri godine opstruišu obnovu manastira. Neće da podrže miran put uvođenja objekata i ostalih radova u legalne tokove. Odbijaju svaku komunikaciju i smeta im obnova manastira. Dok se vrh naše države zalaže za ovu napaćenu zemlju i njene svetinje, dotle lokalni vlastodršci iz Golupca miniraju obnovu Tumana – kaže iguman Tumana, Dimitrije Plećević.

A u manastiru, za ovih nekoliko godina, urađeno je zaista mnogo. Adaptirana je vodenica, napravljen je zoo vrt, ribnjak, očišćeno je korito reke. Nedavno je obnovljena i isposnica, nasut je put koji vodi do isposnice, postavljen je toalet.

– Sve je to nama zamereno. Pa čak i što smo, prilikom velike svetkovine u manastiru kada je bilo 18.000 ljudi, okačili kese za bacanje smeća na drveće. Tuman je, nakon svega što smo uradili sada turistički centar, ne samo u Braničevskom okrugu, već u čitavom regionu, dolaze ljudi sa svih krajeva. Da se razumemo, mi poštujemo vlast ove države ali ne i iživljavanje pojedinaca iz lokalne samouprave nad manastirom – kaže iguman Dimitrije.

Kako uveravaju iz opštine, rušenja za sada neće biti, ali da činjenično stanje detaljno mora da se utvrdi.

– Nastojali smo da pomognemo, da vidimo šta od toga može i na koji način da se legalizuje. Inspekcija tamo od ponedeljka nastavlja rad sa ciljem da se utvrdi šta od toga može da se vrati u prvobitno stanje, mada, ima stvari koje više ne možete nikada da vratite. Tamo je građen parking, pa kanalizacija, sve to bez ikakvog projekta, bez ikakvog odobrenja od strane inspekcija za zaštitu životne sredine, oni nemaju dozvolu ni za jednu stvar koju su uradili. I više puta su pozivani da se to se sve uradi legalno, ali su oni sve radili bez ikakvih projekata. To je problem. Devastirali su površinu, koja je Planom detaljne regulacije označena kao zaštićena zona. Tim delom je ranije upravljala Direkcija za izgradnju, a nakon gašenja tog preduzeća, nadležnost je preuzela Turistička organizacija. Sve što je tamo uništeno, sve je zabeleženo i sve postoji u dokumentaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije – kaže Nebojša Mijović, predsednik opštine Golubac.

On je u izjavi za portal E-Braničevo negirao navode iz manastira i rekao da u onome što se sada dešava, a što dovodi u pitanje sudbinu izgrađenih pratećih elemenata koji nisu legalizovani, lokalna vlast nema apsolutno nikakvog udela.

– Ništa od toga što se sada dešava u manastiru, lokalna samouprava u Golupcu nije izazvala. Sve optužbe na račun opštine su neistinite. Jer, opština Golubac nije slala inspekciju, naprotiv, držali smo se po strani neko vreme, ali su reagovale nadležne republičke inspekcije i Zavod za zaštitu prirode i oni su, svojim zaposlenima inspektorima u Golupcu, naložili da izađu na teren. I odakle priča da će neko nešto da ruši? Koliko je meni poznato, nije bilo reči ni o kakvom rušenju već o utvrđivanju stanja, jer je radovima izvedenim pri manastiru devastirana okolna priroda – kaže Mijović.

Iguman Dimitrije ne negira da će se priča dalje odvijati na republičkom nivou, ali ipak veruje da je sve krenulo iz samog Golupca. Iguman se pita ko ih je uopšte i prijavio republičkoj inspekciji.

– Kako bi oni znali da im iz naše opštine nije neko skrenuo pažnju i prijavio da smo mi, koji smo samo želeli da obnovimo ovu svetinju na dobrobit crkve i naroda, devastirali okolinu? – rekao je iguram i dodao da i on ima brojna pitanja za nadležne.

– Imam i ja pitanje za njih. Pitam ih ko je devastirao vodopad, bigrenu akumulaciju i spomenik prirode, pravljenjem kvazi kaptaže? I da li povratak devastiranog, kako oni to zovu, znači povratak u zapuštenost, nemar i nebrigu o manastiru? Ako opština zaista štiti interese Tumana imaće priliku da to i pokaže – rekao je Plećević.

Već sutra ujutru inspekcija će ponovo ući u manastir gde će u narednom periodu vršiti vanredni kancelarijski i terenski inspekcijski nadzor.

Na sve ovo što se događa narod koji poštuje svetinju i bratiju je burno reagovao. Uz poruke da će štititi manastir od svega, mnogi su na društvenim mrežama najavili svoj dolazak u ovu svetinju koju mnogi zovu đerdapski Ostrog.

Svake godine na hiljade vernika dolazi u ovaj manastir u kojem se čuvaju mošti sv. Zosima Tumanskog i sv. Jakova, a od nedavno ovaj manastir čuva i deo moštiju Svetog Nektarija Eginskog.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Znači pukla tikva. Verovatno zbog velike alavosti i Dimitrija a i Nebojše Mijovića. Očito je Mijović tražio veći procenat. Inače rukovodstvo Opštine Golubac jedino se brine gde još može da pljačka, a za Opštinu im je stalo kao i za lanjski sneg. Ovo je najgore stanje Opštine Golubac od Drugog svetskog rata. Ovako je ni okupator nije upropastio.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker