HOĆE DA RUŠE MANASTIR TUMANE KOD GOLUPCA: Sve je spremno za legalizaciju ili rušenje! Sredine nema! (FOTO/VIDEO)

Opština Golubac zakazala vanrednu sednicu Opštinskog veća za ponedeljak u 09:00 časova. Bratstvo manastira Tumane poručuje: “Sve spremno za legalizaciju ili rušenje! Sredine nema!”

Prvo Valjevska Gračanica, sada se okomili na Tumane, šta je sledeće? Koliko zlobe mora biti u ljudima da im jedan manastir bude trn u oku? Koliki bezbožnici moraju biti? Ako se ne boje Boga, onda bar neka poštuju istoriju, narod i Miloša Obilića. Zar ni malo kulture, savesti, ljubavi, razumevanja nema?

Kako smo već pisali, manastir Tumane kod Golupca u petak 15. septembra, posetila je inspekcija, koju su poslali golubački opštinari. Kako nam je tada rečeno iz bratstva manastira, golubački opštinari već duže vremena se trude i ulažu svu snagu da obustave dalju obnovu manastira Tuman, jer im “smeta svetinja i bratsvo zbog novca koji oni ne kontrolišu”.

U vezi cele ove afere koja je izbila, naš izvor (poznat redakciji) koji je upoznat sa celom situacijom, rekao je za TPKNEWS: – Jeste, tačno je da je bila poslata inspekcija u manastir Tumane radi popisa svih objekata koji su bili renovirani i izgrađeni od oktobra 2014. godine, od kada je bratstvo monaha iz manastira Zaova nedaleko od Požarevca došlo u manastir Tumane. Svi radovi koji su bili do sada izvedeni na samom manastiru i njegovom okruženju nisu raspisani lokalni Opštinski tenderi za izvođenje radova, po novim propisima o legalizaciji objekata, Zakona o ozakonjenju, koji je stupio na snagu i koji važi za sve bez izuzetaka. Taj zakon dovodi do toga da moraju biti svi naknadno izgrađeni objekti na manastiru Tumane i njegovom okruženju, legalizovani ili u protivnom porušeni -, kazao je naš izvor upoznat sa situacijom, i dodao: – Nažalost, Opština Golubac je zagrizla mamac, jer nije računala na ovakvu reakciju javnosti, zato je zakazan hitan sastanak Opštinskog veća za ponedeljak u 09:00 časova, na kome će da se odluči kako da se postupi dalje -, kaže naš izvor.

ŠTA KAŽE ZAKON O LEGALIZACIJI

Predmet ozakonjenja su sva zdanja za koja su podneti zahtevi za legalizaciju do 1. februara 2014. godine. Ali i objekti za koje nije podnet zahtev za legalizaciju po važećim propisima, a izgrađeni su do jula 2015. godine – kada je završeno satelitsko snimanje Srbije. Svima koji su počeli da grade na divlje posle jula 2015 godine, kako bi iskoristili vreme do primene novog zakona, ti objekti neće biti legalizovani, a stanje će biti provereno na terenu ortofoto snimcima.

Dakle, po novom  Zakon o ozakonjenju, svi radovi koji su obavljeni na manastiru Tumane i njegovom okruženju, a koji su bili izvedeni od jula 2015. godine, pa sve do danas, ne mogu da se legalizuju, i ti objekti smatraju se bespravno izgrađenim, tako da moraju da budu porušeni.

Na vanrednom sastanku Braničevskog Okružnog Odbora Srpskog sabora Zavetnici povodom najavljene akcije rusenja pratećih objekata manastira Tumane rekli su: – Srpski sabor Zavetnici najoštrije su osuđuju takav vandalski pokušaj, i upozoravaju da članovi, simpatizeri srpskih Zavetnika neće dozvoliti ovakve i slične pokušaje Golubačkih vlastodržača da uslovljavanjem, pretnjama i pritiscima, a zarad ličnih interesa sebi daju za pravo da jednu takvu svetinju skrnave kakva je manastir Tumane. Srpski sabor Zavetnici pružaju punu podršku ocu Dimitriju i bratstvu manastira Tumane da istraju i nastave obnovu i rad na manastirskom kompleksu, a srpski Zavetnici će uvek kao i do sada stajati u odbranu naših svetinja od Pećke Patrijaršije i Gračanice do Tumana I Fruškogorskih manastira -, poručili su Zavetnici Braničevskog Okružnog Odbora.

PODRŠKA PRAVOSLAVNE BRAĆE IZ SLOVAČKE

Kao podrška bratstvu u manastir Tumane u subotu 16. septembra 2017 godine, u posetu su došla Pravoslavna braća iz Slovačke.

Pedesetak vernika i deset sveštenika, predvođeni Visokopreosveštenim Arhiepiskopom mihalovsko-košičkim G. Georgijem. Pozdravljajući bratstvo manastira i okupljeni narod, Vladika Georgije naglasio je da ljudi iz svih krajeva dolaze na poklonjenje tumanskim svetiteljima Prepodobnim čudotvorcima Zosimu i Jakovu. Sa velikom ljubavlju Vladika je posvedočio da širom vaseljene Pravoslavci znaju za Tuman.

U nastavku služen je akatist tumanskim svetiteljima na slovačkom jeziku. Nakon posete isposnici svi su ugošćeni trpezom ljubavi.

Otac Dimitrije ispred bratstva manastira moli sav blagoverni narod da se okupi oko 8 sati ujutru u ponedeljak 18. septembra 2017. godine, kad je planirano da se popisuju objekti za rušenje u ovom manastiru (ozidano korito reke, zoološki vrt, nova sala, gostoprimnica, obnovljena isposnica i letnja kuhinja).

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker