GOLUBAC: Manastir Tumane uređen, na redu je isposnica (FOTO)

Jedan od najposećenijih srednjovekovnih manastira u Srbiji – Tumane, kod Golupca, predstavlja pravi primer kako se čuva i obnavlja pravoslavna svetinja.

GOLUBAC-Crkva-u-manastiru
Oltar u manastirskoj crkvi

Zahvaljujući predanom zalaganju bratstva, na čelu sa igumanom Dimitrijem, ali i pomoći vernika, obnovljen je mali manastirski konak, u crkvi je uvedeno podno grejanje i urađen mermerni pod. Postavljene su i stasidije, celivaonice, kivoti za svete mošti i tron za čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice, koju je 1918. godine iz Rusije donelo 30 ruskih kaluđera, a koja je 1936. godine preneta iz Miljkovog manastira kod Svilajnca.

Manastir Tumane
Crkva manastira Tumane

Iznad glavnog ulaza postavljen je veliki mozaik sa likom Svetog arhangela Gavrila, uređen je i veliki plato oko crkve, postavljene su nova ograda, kapija i česma sa mozaikom Svetih Zosima i Jakova, čije se mošti ovde čuvaju. Prioritet bratstva u narednom periodu upravo je obnova isposnice Zosima Sinaita, koji je neraskidivo vezan za Tumane. U Srbiju je pristigao sa Sinaja, u srednjem veku. Živeo je u kamenoj isposnici, koju čine dve pećine, od kojih je jedna preuređena u pećinsku crkvicu. Njegove mošti pronađene su u manastirskoj crkvi 1936. godine.

gostoprimnica-manastira-tumane
Gostoprimnica u manastiru Tumane

– Pošto su izvađene iz zemlje, mošti su oprane u vinu i stavljene u kivot. Mnogobrojni vernici smatraju da one imaju isceliteljsku moć i pomažu u lečenju mnogih bolesti – kaže iguman Dimitrije. Isceliteljske moći vernici pripisuju i moštima prepodobnog Jakova Tumanskog, učenika Svetog Nikolaja Velimirovića, koji je, kao žički monah, sahranjen na groblju u Tumanu 1946. godine. Reč je o doktoru filozofije na Sorboni i prava u Monpeljeu, dr Jakovu Arsoviću, nekadašnjem ambasadoru Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj. Njegove mošti pronađene su 2014. godine i danas se nalaze u manastirskoj crkvi, kao i mošti Zosima Sinaita.

GOLUBAC-Crkva-u-manastiru (3)
Iguman Dimitrije

ŽIRORAČUN ZA POMOĆ

Svako ko želi da pomogne bratstvu u obnavljanju manastira Tumane, može to da učini preko žiroračuna broj: 160-396653-16. Za sve dodatne informacije zainteresovani mogu da se jave na telefon 012/675-195.

TPKNEWS/Novosti

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker