SRBI I DALJE NEPOŽELJNI: Kada će Srbija na zelenu listu Evropske unije za putovanja?!

Trenutni proces popuštanja mera i sve slobodnijeg tranzita između država Evropske unije dobre su vesti i za našu zemlju. Leto bi nam trebalo doneti lakša putovanja u srednji i zapadni deo Evrope, ali i Mediteran.

Italija je ukinula karantin za sve putnike iz zemalja članica Evropske unije, Velike Britanije i Izraela. Negativan test na koronavirus je i dalje obavezan. Srbija od 16. maja više nije na spisku „visokorizičnih zemalja“ i nalazi se na listi „rizičnih“ zemalja u Nemačkoj, Austriji, Italiji…

Za ulazak u Nemačku sada je potrebno imati – ili potvrdu o revakcinaciji ili negativan test na prisustvo virusa (antigenski ili PCR) ili potvrdu o preležanom Kovidu-19.

Portugal je odobrio turistička putovanja za građane većine evropskih zemalja, putnici, pre ulaska u avion,moraju da pokažu negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Svi ovi potezi poslednjih dana svedoče kako se evropske zemlje polako oslobađaju strogih mera koje su između sebe uvele, a iako građani Srbije i dalje teško mogu putovati u većinu njih, deluje da će leto doneti željeno olakšanje. Na našoj strani je sve manji broj zaraženih ali i sve veći broj vakcinisanih građana u Srbiji.

U Nemačkoj se priznaje vakcinacija vakcinama Bajontek/Fajzer, Moderna, AstraZeneka ili Džonson i Džonson. Revakcinisanim oni koji su primili drugu dozu vakcine, odnosno jednu dozu kad je u pitanju vakcina Džonson i Džonson. Radi se isključivo o vakcinama koje je do sada priznala Evropska agencija za lekove, EMA. Neophodno je da je prošlo najmanje 14 dana od poslednje potrebne pojedinačne doze.

EU NE PRIZNAJE “KINEZE” I “RUSE”

Identične su i kriterijumi Evropske komisije iz koje stižu ocene da bi građani Srbije uskoro mogli lakše do željenih destinacija na Starom kontinentu.

Evropska komisija predložila je da se potpuno vakcinisanim stranim državljanima i onima koji dolaze iz zemalja sa povoljnom epidemijskom situacijom omogući putovanje u EU bez dodatnih ograničenja. Ako bude prihvaćen, predlog stupa na snagu početkom juna. Za sada se ne prihvataju vakcine Sinofarm i Sputnjik, jer one nisu na listi EMA.

Ko hoće u Italiju, trenutno mora da prijavi svoj ulazak Odeljenju za prevenciju lokalnog doma zdravlja u Italiji, da popuni ličnu izjavu, pokaže negativni nalaz PCR ili antigenskog testa koji je urađen najviše 72 sata pre ulaska i da po dolasku bude u samoizolaciji u trajanju od 10 dana. Na svoju krajnju destinaciju može da dođe isključivo svojim privatnim vozilom ili avio letom. Po završetku samoizolacije obavezno je uraditi novi PCR ili antigenski test.

Odluka po kojoj srpski državljani ne mogu ulaziti u Španiju stupila je na snagu 22. jula 2020. godine i trajaće do 31. maja 2021. godine. Šta će biti nakon tog datuma još nije jasno. Ko ima prebivalište u Španiji i zemljama EU može da uđe u tu zemlju uz neophodan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

U FRANCUSKU SAMO “IZ OPRAVDANIH RAZLOGA”

Ulazak u Francusku dozvoljen je samo „iz nužnih i opravdanih razloga”. Kome je ulaz odobren mora da ima negativan PCR test ne stariji od 72 sata i nakon dolaska u zemlju čeka ga karantin.

U Ujedinjeno Kraljevstvo može se ući uz validnu vizu i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata te nužnu samoizolaciju po ulasku u trajanju od deset dana.

I u Austriju ulaz za državljane Srbije generalno zabranjen i, kao i ranije, moguć je samo u izuzetnim slučajevima. To uključuje, na primer, rad ili studiranje, ali izuzeti su svi koji borave u Austriji, imaju prebivalište ili čak državljanstvo. Tako da pravila ulaska u Austriju odgovaraju pravilima zemalja u riziku.

Što se tiče naših komšija, oni koji žele da idu na hrvatsko primorje treba da imaju negativan PCR test ili potvrdu o vakcinaciji, ali da je druga doza primljena najmanje 14 dana ranije ili antigenski test. Takođe je potrebno unapred rezervisati smeštaj i dostaviti potvrdu o tome, kao i razlog ulaska u zemlju. U Mađarsku se može uz potvrdu o vakcinaciji, a priznaju se sve vakcine koje su dostupne u našoj zemlji. U Grčku će biti dozvoljeno ući sa potvrdama o vakcinaciji ili negativnim PCR testom.

EK predlaže i uspostavljanje portala koji će putnicima omogućiti da traže priznavanje potvrde o vakcinaciji, izdate od strane države van EU. Digitalni zeleni sertifikat treba da bude ozvaničen 17. juna, a da stupi na snagu 1. jula od kada se očekuju lakša kretanja naših građana, pre svega u zemlje EU.

(Tpknews.com/Blic)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker