HOMOLJSKA ŠVAJCARSKA: Novo turističko čudo!

Predstavnici lokalne samouprave, sportisti i turistički radnici u Petrovcu na Mlavi, kažu da prave jedinstven banjsko-planinski turistički centar, “homoljsku Švajcarsku” u Ždrelu i Gornjačkoj klisuri.

Vrh Homolja i Gornjačka klisura

U ovom delu Braničevskog okruga godišnje dođu, najviše vikendom, više stotina hiljada posetilaca koji kombinuju aktivni odmor s banjskim turizmom.

Slobodan Žarković iz Komisije za alpinizam, kazao je da će već od sledeće godine biti ponuđena nova atrakcija vija ferata, obezbeđeni penjački sistem sa klinovima i sajlama na kome amateri mogu da osete uzbuđenje alpinizma. Predstavnici opštine i Komisije za alpinizam Planinarskog saveza Srbije dogovorili su se o projektu čitavog kompleksa ferata visine od 30 do 100 metara.

Inicijativa za razvoj planinskog turizma došla je iz petrovačkog planinarskog kluba Gornjak, čiji su članovi samoinicijativno očistili i obeležili staze, a zatim pozvali predstavnike opštine da prošetaju njima.

U opštini Petrovac na Mlavi sledeće godine očekuju još više turista. Za turizam se zainteresovala i crkva, jer Gornjačka klisura čuva ne samo ostatke brojnih srednjovekovnih utvrđenja, već i tradiciju monaha sa Atosa koji su u vreme kneza Lazara u klisuri Mlave stvorili malu Svetu Goru. Tako će se trasirati i poklonička staza, koja će povezati postojeće manastire i ostatke srušenih hramova.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Јесте лепо место и село,још да власник бање Ждрело уважава локално становништво и саму природу која је неоспорно лепа, па да отпад из свог хотела предаје комуналном предузећу из Петровца као и сви ,он је купио усред плодног атара села Ждрела плац са јамом одакле је некад вађен шљунак, и ту одлаже сав отпад.Формирао депонију где јој место није. А кад се препуни једноставно је потпали и ослободи место за даље одлагање .А о смраду пластике која се шири околином и екологији ни речи.
    Зашто не реагује републичка еколошка и комунална инспекција,ако локалној није до тога?
    Зашто за дотичног не важе стандардна правила?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker