Elzan Bibić i Teodora Simović pobednici trke u Petrovcu na Mlavi

Na memorijalnoj trci “Dragutin Tomašević”, održanoj petnaesti put u Petrovcu na Mlаvi, u kategoriji seniora i seniorki pobedili su atletičari iz Novog Pazara, Elzan Bibić i Teodora Simović.

Foto: Pobednik Elzan Bibić

Trka je startovala u rodnom selu Tomaševića, Bistrici, i odvijala se stazom dugom 10.073 metra, sve do Trga Bate Bulića u centru Petrovca. Učesnici trke bili su brojni domaći i strani atletičari, ali i predškolci, osnovci i srednjoškolci.

Dragutin Tomašević (1890-1915), član viteškog društva “Dušan silni” i desetostruki šampion Kraljevine Srbije, 1912. godine takmičio se u maratonu na Olimpijadi u Štokholmu gde je, u konkurenciji od 62 takmičara, zauzeo 37. mesto. Maratonac Tomašević, kod koga su lekari ustanovili da ima dva srca, pripremao se i za učešće na narednim Olimpijskim igrama u Berlinu, ali je poginuo 1915. godine, u 25. godini, kao narednik u Prvom svetskom ratu. Pokopan je u svom rodnom selu, sa epitafom na grobu “Sahranile su ga njegova hrabrost i njegova mati”.

U znak poštovanja prema Tomaševiću, Petrovčani su po njemu nazvali Sportski centar, ispred kojeg je postavljen njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u Bistrici je napravljena spomen-soba sa njegovim ličnim stvarima.

(M. Veljković)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close