SNS TRUJE I UBIJA GRAĐANE SRBIJE: Zašto ne radi postrojenje za odsumporavanje u Kostolcu? (VIDEO)

Sunčanim danima građani Kostolca se više raduju nego ostatak Srbije. Tada mogu da se nadaju da neće, bar ne u velikoj meri, udisati čestice tamne prašine iz nekog od postrojenja termoelektrane. Vetroviti dani za njih su znak da će, više nego inače, udisati toksični sumpor dioksid.

Teroelektrana Kostolac B

Drugu godinu zaredom, zemlje zapadnog Balkana višestruko prelaze dozvoljene granice u emitovanju zagađivača sumpor-dioksida. Među njima i Srbija. Najveći emiteri tog toksičnog gasa su i dalje termoelektrane, koje su u Srbiji prošle godine emitovale preko 305 hiljada tona, dok je granična vrednost nešto više od 54 i po hiljade tona, pokazuje poslednji izveštaj mreže ekoloških organizacija Bankwatch.

Najveći zagađivač tog tipa je Kostolac B, u kojem postrojenje za odsumporavanje postoji, ali i dalje ne radii, pošto nema upotrebnu dozvolu, podsećaju iz Instituta za obnovljive izvore energije (RERI). Zašto je tako, misterija je i domaćim i međunarodnim organizacijama. Na ovo pitanje iz EPS-a ne odgovaraju.

– Ovde se oseća zagađenje svakog dana, 365 dana u godini. Ne postoji ni jedan dan kada nismo pod udarom pepela ili dima, to je sve zbog termoelektrane i zbog pepelišta koje se skladišti u Kostolcu, jedno se nalazi duž celog rečnog korita Dunava, drugo se nalazi u starom kopu Ćirikovac. Kada god duva neki iole jači vetar mi ovde dišemo pepeo, to izgleda užasno haotično, ne vidi se prst pred okom i pepeo bude svuda oko nas. Taj pepeo pada na domaćinstva, na životinje, na ljude, na sve što nas okružuje – , rekla je Maja.

– Toliko pepela pada da ljudi ovde ne prostiru veš napolje, jer se veš skroz isprlja i mora opet na pranje. Ja dolazim iz Požarevca svaki dan ovde na posao i mnogo puta se vidi taj pepeo iz daljine u vazduhu, ne samo što se oseća, već se to i vidi golim okom. Pre jedno godinu dana posekli su sva stabla u ovim ulicama ovde, a to su bila zdrava stabla. Nikome nije jasno zašto su to uradili, slika je bila krajnje tužna. Priča se da se tu radi o nekoj malverzaciju, jer sada kao pošumljavaju, a ovde svuda gde su parkirani automobili sve su bila velika zdrava stabla – , rekla je Snežana.

Na njenu priču se slikovito nadovezala Snežana, koja je nam je otkrila da su u Kostolcu posekli jedino što je moglo barem malo da im pomogne.

U Kostolcu postoje dva postrojenja temroleketrane, pepelište, površinski kop, ali izgleda da to sve nisu dovoljni zagađivači u ovom mestu.

– Investitor hoće da pravi postrojenje za spaljivanje guma i plastike ovde. Mi smo napravili peticiju, do sada smo skupili više od 1500 potpisa naših sugrađana i još je u toku skupljanje potpisa. Pokušaćemo da izvršimo svaki mogući građanski pritisak da se to ne desi. Gospodin Predrag Brajović je predstavnik investitora koji želi ovde da pravi postrojenje za spaljivanje guma i to je nama najavljeno preko medija. Najavili su da će gradnja uskoro početi, ali od toga nema ništa jer ćemo mi i fizički da se suprotstavimo i na taj način ćemo blokirati da se uopšte uđe na tu parcelu. To je mesto uz sam Dunav, a prema urbanističkim planovima predviđeno je da to mesto bude za turizam, rekreaciju i objekte sportske namene, a nikako za objekte ovakve namene kakve oni žele – , ispričao je Arsenije Savić.

Podsetimo, potpredsednica SSP održala je juče konferenciju za medije ispred TE Kostolac kako bi ukazala da nadležni u toj termoelektrani odbijaju da pokrenu postrojenje za odsumporavanje.

Uoči konferencije ona je rekla da Milorad Grčić, v. d. direktora Javnog preduzeća “Elektroprivreda Srbije”, krije da ne radi odsumporavanje u tom preduzeću i da je zbog toga kriv za trovanje i ubjanje ljudi.

– Oni i dalje odbijaju da pokrenu postrojenje za odsumporavanje. Nisu napravili svoje kombinacije kod dobavljača za krečnjak. Tri godine to postrojenje ne radi, iako je plaćeno sve 2011. godine, još u vreme starog režima. Investicija je koštala 130 miliona dolara, a oni su postrojenje uključili samo na tri nedelje kako bi izvođači mogli da dokažu da su završili radove – , istakla je Tepić.

Nakon konferencije, Tepić je odlučila da uđe u prostorije ovog preduzeća, ali su joj zaposleni termoelektrane poručili da ne može da uđe u prostorije njihovog preduzeća, jer se nije najavila.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker