PANDEMIJA IZNUDILA REBALANS: Zbog korone budžet Grada Požarevca smanjen, ali je grejanje poskupelo

Na 3. sednici Skupštine Grada Požarevca, koja je usled aktuelne epidemijske situacije održana u velikoj sali Centra za kulturu, odbornici su usvojili rebalans budžeta u iznosu od oko 5,2 milijardi dinara što znači da je umanjen za oko 139 miliona dinara usled pandemije korone.

Foto: SG u Požarevcu

Do ovakvog epiloga je dovela činjenica da se – zbog još aktuelne pandemije – beleži smanjen priliv sredstava u gradsku kasu, a najveća “oseka” je registrovana kod naknade zbog emisije štetnih gasova – oko 188 miliona manje od planiranog. Izostalo je i približno 110 miliona koliko je trebalo da bude naplaćeno po osnovu poreza na zarade, pa su – posle pomenutog rebalansa – ukupni rashodi i izdaci planirani u iznosu od pet milijardi 184 miliona i 282.319, dok će Gradskoj opštini u Kostolcu biti “preneto” bezmalo 350 miliona dinara.

Odbornici su takođe dali saglasnost za davanje na korišćenje montažnog objekta – garaže Parking servisu kao i saglasnost za dopunu cenovnika JKP „Parking servis“ Požarevac. Garaža je počela sa radom u subotu 10. oktobra. Tokom vikenda parkiranje u garaži bilo je besplatno.

Ova promotivna cena, odnosno prvi započeti sat parkiranja, biće besplatan od ponedeljka 12. oktobra, sve do kraja meseca. Novi objekat za parkiranje ima 144 parking mesta, na prvom nivou 73 regularna parking mesta plus 3 mesta za osobe sa invaliditetom, dok na drugom nivou ima 68 parking mesta, što je više nego dvostruko u odnosu na broj mesta koja su korišćena na posebnom parkiralištu „Hotel Dunav“ na istoj lokaciji. Cena započetog časa parkiranja u Javnoj garaži „Takovska“ biće 60 dinara.

Međutim, požarevljanima je znatno važnija informacija o tome da su, pored prihvatanja predloženog rebalansa, odbornici usvojili i Odluku o poskupljenju isporuke toplotne energije. U zavisnosti od površine koja se greje, povećanje će iznositi od 250 do 600 dinara.

Komentarišući ovaj potez, gradonačelnik Saša Pavlović je istakao podatak da je Požarevac među gradovima sa najjeftinijem grejanjem u Srbiji.

– Upoređujući ostale gradove Srbije sa našim, Požarevac ima najnižu cenu grejanja u Srbiji i sa sadašnjim poskupljenjem – tvrdi Pavlović.

Kosta Jeremić iz JP „Toplifikacija“ objasnio je da je to preduzeće najbolje javno preduzeće koje u gradu postoji i koje je opravdalo povećanje cene širenjem toplifikacione mreže i amortizacionim troškovima.

Usvojeni su i predlozi rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune programa poslovanja Javnog preduzeća „Ljubičevo“ i korišćenja subvencija ove firme.

DOM ZDRAVLJA – REPUBLIČKI

Na sednici su usvojene i tačke dnevnog reda koje su se odnosile na prestanak osnivačkih prava Grada Požarevca nad Domom zdravlja Požarevac, s obzirom na to da ova medicinska ustanova prelazi u nadležnost Republike.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker