TREBA DA GRADI SOLARNU ELEKTRANU U KOSTOLCU: Vlasnik poznate firme helikopterom nosio keš za SNS pa hapšen

Poznata firma iz Novog Sada, GAT doo dobila je posao izgradnje solarne elektrane “Petka” u Kostolcu vredan 1,36 milijardi dinara, i to ne računajući PDV.

Foto: Shutterstock/Screenshot

Nakon gradnje stadiona u Leskovcu koji je zvanično vredan više od 20 miliona evra, nastavlja da realizuje „skupocene ugovore“ o trošku naroda iz budžeta.

Na čelu GAT doo je Dejan Slijepčević, čovek koji je dva puta privođen u inostranstvu. U Srbiji je pak imao sasvim drugačiji tretman jer je sa vrhom SNS ulazio u strogo čuvane prostorije MUP-a, u koje građani ne smeju da uđu.

Elektroprivreda Srbija (EPS) početkom prošle nedelje dodelila je posao izgradnje solarne elektrane u Kostolcu grupi ponuđača na čijem se čelu nalazi i firma GAT doo iz Novog Sada. Ugovor vredan 1,36 milijardi dinara bez PDV, grupa ponuđača na čijem se čelu nalazi firma iz Novog Sada dobila je tako što je na konkursu, između ostalog, pored još četiri grupe ponuđača, dostavila ponudu s najnižom cenom.

Iz užeg izbora automatski je isključena jedna ponuda jer nije ispunjavala sve propisane uslove.

Uz firmu GAT doo, posao je malo poznata firma iz Novog Sada Mio Company, čiji prihodi rastu vrtoglavom brzinom od 2020. godine. I konačno, pobednički tim čine i dve mađarske firme – BSD Invest Europe i Levi-Solar.

VLASNIK GAT-a SE SLIKA SA VUČIĆEM

Nedavno je svečano otvoren stadion u Leskovcu vredan više od 20 miliona evra, koji je Vučić krstio „lepoticom“, uz još dva novoizgrađena stadiona. Ovu „lepoticu“ u Leskovcu, koju je nedavno posetio i predsednik Aleksandar Vučić, gradio je upravo GAT doo.

Ova novosadska firma pored posla izgradnje stadiona u poslednje dve godine realizovala je čitav niz projekata u lokalnim samoupravama od Novog Sada, do Bujanovca, Šida, Novog Pazara i niza drugih opština, ali je sarađivala i s brojnim državnim firmama poput EPS-a, JKP “Toplana” ili institucija poput PIO fonda ili medicinskih instituta.

Iako na sajtu ove firme u portfoliju projekata ne stoji jasno i precizno na kojim projektima je firma radila, pretragom dodeljenih ugovora na Portalu javnih nabavki može se lako zaključiti da firma neretko dobija poslove od države.

Upravo ovakva prohodnost ka dobijanju projekata, koji se rade s državom, dovela je do toga da pomenuta firma, čiji je vlasnik Dejan Slijepčević, samo za dve godine (od 2019. pa do 2021.) poveća zaradu za skoro dva i po puta. Samo prošle godine, GAT doo ostvario je neto dobitak u iznosu od 234 miliona dinara. Godinu dana ranije, odnosno 2021. godine, taj dobitak bio je 158 miliona dinara.

Kada je reč o direktoru Slijepčeviću, on se početkom juna našao u središtu velikog skandala u MUP-u. Naime, kako je Nova objavila, u strogo čuvanu prostoriju MUP-a, Komandno operativni centar, Slijepčević je ušetao zajedno sa ministrom policije Bratislavom Gašićem i predsednikom Aleksandrom Vučićem. Da su prekršene sve procedure, ali i da Slijepčević ima bliske veze sa ljudima iz vlasti za Novu je potvrdio i advokat Nikola Lakić.

„Prvo, u Komandno operativni centar nije dozvoljen ulaz osobama koje nisu službena lica, a to je dozvoljeno gospodinu Slijepčeviću. Drugi razlog oko toga šta je sporno na toj fotografiji je taj što je gospodin Slijepčević osoba koja je u zemljama regiona, konkretno u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, hapšena zbog osnovane sumnje da je počinio krivična dela, te je to još jedan od razloga zašto osoba koja ima takvu prošlost ne može da ima pristup Komandno-operativnom centru MUP-a. Upravo taj centar služi da se u njemu nalaze službene informacije policije i da se u realnom vremenu prikupljaju sve informacije iz cele Srbije“, kazao je Lakić za Nova.rs i dodao da je Slijepčević u bliskoj vezi s režimom Aleksandra Vučića.

PRIVOĐEN U CRNOJ GORI I BiH

Tokom prošle godine, Slijepčević je priveden na aerodromu u Podgorici jer je pokušao da uđe u Crnu Goru sa 19.000 evra, iako je dozvoljno 10 hiljada. Izvor „Vijesti“ je objasnio da je Slijepčević, nakon što je priveden, rekao da nije sav novac njegov, već da je iznos preko u vlasništvu pilota i kopilota helikoptera kojim je došao.

On je priveden i u Bosni i Hercegovini zbog unošenje novca i to zbog sumnje da su učestvovali u kupovini glasova u korist opozicionog SDS-a i opozicione predsedničke kandidatkinje Jelene Trivić. Kod njih je navodno pronađeno 50.000 evra, kao i predizborni plakati, a među uhapšenima je bio i funkcioner Srpske napredne stranke Adam Šukalo.

(Tpknews.com/Nova)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker