ŠTETA NA USEVIMA OGROMNA! Veliko nevreme pogodilo Simićevo i Oreovicu kod Žabara (VIDEO)

Selo Simićevo i Oreovica u opštini Žabari u Braničevskom okrugu u utorak je pogodilo strašno nevreme. Šteta na usevima je velika, a narod očajan.

Foto: Ljubiša Mladenović

Kako za naš portal navodi Ljubiša Mladenović, poljoprivrednik iz Simićeva, selo je doživelo pravu kataklizmu. Za nešto više od 10 minuta jak vetar praćen kišom i snažnim gradom su devastirali useve. Na nekim njivama je totalno šteta – ništa nije ostalo!

Međutim, šteta nije samo na usevima. Ledenice su tukle bez milosti po objektima, kolima, a jak vetar je čupao i kidao drveće… Ljubiša je imao štetu na krovu, a na put je palo drvo i iskidalo kabal za struju. Srećom, EPS je brzo reagovao i za samo tri sata struja je vraćena, što Ljubiša od srca pozdravlja.

– Ove godine na našim njivama je mahom kukuruz i suncokret. Umesto da žanjemo, mi stojimo u sred pustoši. Negde je sve uništeno! Mnogi ljudi nemaju ugovor o zakupu i nemaju pravo na povraćaj od polise, pa se nisu ni osigurali. Mi smo osigurali samo šljive i njih smo, srećom, pobrali. Sada je formirana komisija za procenu štete. Prvo gledaju objekte, a za useve se ne zna šta će biti – , kaže Ljubiša.

– Veći deo atara je pogođen, a da ne pominjem polomljene crepovo, vrata, prozore, šoferke. Kod mene je detelina sravnjena sa zemljom, kukuruz je oštećen 50 do 60 odsto – jednu parcelu sada siliram, a jednu moram da ostavim zbog zrna, pa ćemo videti kakav će biti – , kaže Ljubiša i dodaje da u njegovom suncokretu nije bilo velike štete, ali kod njegovih kolega ona je i do 100 posto.

– Gde god je grad udario na suncokret, zrna su pala dole, pa je veliki znak pitanja za narednu godinu koliko će samorasta tu biti, a kultura koja se tu bude sejala, biće u ozbiljnom problemu – , zaključuje Ljubiša.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker