KRIVOLOV PREPELICA: Uhapšen lovočuvar iz Osipaonice kod Smedereva u ataru predsednika Lovačkog saveza Srbije!

Aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zajedno sa službenicima Policijske uprave u Smederevu, ove subote rano ujutro sprečili su još jedan slučaj nezakonitog lova na prepelice korišćenjem zakonom zabranjenih elektronskih vabilica.

Protivzakonite vabilice / Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Na njivama u ataru sela Osipaonica kod Smedereva pronađene su tri takve vabilice, zbog čega su policijska patrola i aktivisti Društva napravili zasedu. Među uhvaćenom četvorkom krivolovaca koje su policajci legitimisali bio je i lovočuvar Lovačkog udruženja „Pomoravlje“ iz Osipaonice, a policajci su pored njega na informativni razgovor priveli i tri lokalna lovca.

– Zabrinjava činjenica da je u nelegalni lov pošao lovočuvar, službeno lice koje bi moralo da prijavljuje i sprečava ovakve gnusne događaje. Uzgred, zaprepastili smo se kada smo saznali da je aktivni član Lovačkog udruženja iz Osipaonice i narodni poslanik i predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz – kaže Draženko Rajković iz Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Inače, sezona lova na prepelice traje od 1. avgusta do 30. septembra, a širom Srbije, prema podacima kojima raspolaže Društvo za zaštitu i proučavanje ptica, više od 800 elektronskih vabilica emituju oglašavanje prepelica i mame ih u sigurnu smrt.

Korišćenje ovih nelegalnih uređaja krivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih ptica nego u legalnom lovu, da ne govorimo o profitu nakon što se te prepelice prokrijumčare preko granice.

U Srbiji se svake godine krivolovi više od 60.000 prepelica, podaci su Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

ŠORMAZ NEGIRA NAVODE O KRIVOLOVU U OSIPAONICI

Predsednik Lovačkog saveza Srbije i narodni poslanik Dragan Šormaz (SNS), negirao je navode iz jučerašnjeg saopštenja Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije o krivolovu u ataru Osipaonice.

Dragan Šormaz

“Nisu oni slučajno išli u lovište, već namerno zbog mene, da bi o tome pravili priču u medijima, jer moraju da opravdaju pare koje dobijaju iz inostranih fondova za svoj rad. Tako su pre svega nekoliko dana pokušali da organizuju proteste u Novom Sadu i Beogradu protiv lova prepelica u Srbiji, na koji se odazvalo svega dvadesetak građana Republike Srbije”, kazao je Šormaz.

Prema Šormazovim rečima, ako zaista postoji krivolov i švercovanje ptica, kako se navodi u saopštenju Društva, “o tome treba da razgovaraju sa nadležnim organima a to su MUP, Granična policija i Uprava carine, a sigurno ne Lovački savez Srbije i lovačka udruženja, jer se mi bavimo lovom a ne krivolovom, sve u skladu sa zakonom“.

“Baš me čudi što je neko, ko je došao nepozvan u lovište, zatekao lovočuvara u lovištu, kome je tamo radno mesto. Zaista je frapantna činjenica kako su zatekli lovočuvara kako oni pišu, a tamo mu je posao. Apsolutna je laž da su ga zatekli sa tim vabilicama i elektronskim uređajima, a čak i da jesu, to ne bi bilo kršenje zakona. Koliko sam upoznat, te vabilice ne pripadaju lovačkom udruženju ’Pomoravlje’ Osipaonica, pa čak i da pripadaju, nisu korišćene u vreme lova, kada je njihova upotreba zabranjena”, navodi Šormaz..

Prema Šormazovim rečima, ovi isti uređaji mogu da se koriste za monitoring i prebrojavanje ptica, što je potrebno da se uradi kako bi Ministarstvo poljoprivrede i država znali stanje migratornih ptica u Srbiji, “a ne da organizacije poput ove paušalno iznose podatke, bez korišćenja ijednog naučnog metoda da bi to dokazali”.

“Država ima kao saradnika i partnera Lovački savez Srbije i lovačka udruženja i mi ćemo nastaviti to da budemo, a sasvim sigurno ona sredstva koja su zabranjena u lovu nikada nećemo koristiti u lovu”, zaključio je Šormaz.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker