TURISTI SU PRENOSIOCI ZARAZE? Zbog afričke kuge u Srbiji ubijeno skoro 20.000 svinja!

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zamenica predsednika Operativnog štaba Jelena Tanasković saopštila je da je do danas u Srbiji eutanazirano 19.740 svinja zaraženih afričkom kugom, saopštilo je Ministarstvo.

Screenshot

Ona je na sednici štaba za sprečavanje, suzbijanje iskorenjivanje bolesti afričke kuge svinja (AKS) ukazala na ohrabrujuči podatak da je broj jedinica lokalne samouprave gde je registrovana bolest ostao isti i precizirala da je zaraza do danas potvrđena na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih krugova.

Jedna od mera koja se sprovodi kako bi se situacija sa AKS stabilizovala je vanredna kontrola pečenjara koju obavlja veterinarska inspekcija, rekla je Tanasković i poručila da će sve pečenjare na teritoriji Srbije u narednom periodu biti kontrolisane.

Podestimo, početkom avgusta sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović izjavio je da je afrička kuga svinja donela brojne probleme, kao i da dolazi period kada je pitanje šta će se dešavati i sa cenom svinjskog mesa i sa brojem svinja.

Budimović je naglasio da će biti teško održati proizvodnju svinja i svinjskog mesa, i dodao da je afrička kuga svinja bolest u razvitku, koja je zahvatila veći broj opština i okruga.

– Kada pratimo situaciju i to zašto je odjednom bolest došla u fokus to možemo da povežemo sa migracijom turista i velikim prometom ljudi u letnjem periodu – , istakao je on.

Na pitanje da li to znači da je i čovek prenosilac, Budimović je rekao da jeste i čovek, ali i proizvodi, odnosno hrana. Naveo je da farmeri dobro znaju simptome bolesti, ali da je važno da znaju kako da spreče njeno širenje, odnosno da svinje ne drže na otvorenom prostoru, da komšije ne dolaze u ekonomski deo domaćinstva, i da se radi dezinfekcija.

– Nije dezinfekcija samo sipanje dezinfekcionog sredstva u blato ili po oboru koji nije očišćen, mora da se opere i očisti i tek onda dezinfikuje. Nije samo sunđer natopljen dezinfekcionim sredstvom dezobarijera, to mora da se menja – , naglasio je on.

(Tpknews.com/FoNet)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Jeste, kako da nije. Koronu vam doneli gastarbeiteri, a afričku kugu turisti. Jedino je u Srbiji sve zdravo i sterilno čisto.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker