MIRIS I UKUS GRADIŠTANCA: „Topolovčanke“ trećeplasirane u kuvanju pasulja (FOTO)

Po trinaesti put za redom, tradicionalna kulinarska manifestacija Pasuljijada, u subotu 11. avgusta okupila je u Velikom Gradištu veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje.

Foto: TOVG

Ove godine u gradskom parku skuvano je 138 kotlića pasulja, a ljubitelji ove gastronomske manifestacije došli su na takmičenje u dobrom raspoloženju iz svih krajeva Srbije. Pasuljijadu je otvorio načelnik okruga Karaš Severina iz Rumunije Matej Lupu.

Foto: TOVG

U okviru Pasuljijade kao i svake godine do sada izabrana je najlepša bašta, najcvetniji balkon, najlepše zajedničko dvorište i najbolje uređena javna površina grada. Ova akcija traje od aprila, i sastavni je deo akcije uređenja grada. Komisija je obilazila cvetna dvorišta naših sugrađana, ocenjivala angažovanje na uređenju bašti i balkona, zelenila i cvetnih sadnica. Sva dvorišta su fotografisana, a fotografije su bile izložene u gradskom parku na velikim panoima. U konkurenciji mnoštva lepih, pa i prelepih bašti i balkona, suočen sa mnogim dilemama, koja je zaista najbolja, žiri je za najbolju proglasio baštu Živojinović Žakline, drugo mesto pripalo je Živković Slavici, a treće mesto osvojila je porodica Stanojević.

Foto: TOVG

Najlepši balkon ove godine imao je Simić Vlastimir. Najuređenije zajedničko dvorište imali su stanari zgrade Dunavke u ulici Pavla Savića, na čelu sa Njegošom Brezom. Javno su pohvaljeni svi stanari ove zgrade za izuzetnu maštovitost i inovativne ideje u održavanju zajedničke površine.

Foto: TOVG

Najbolju javnu površinu uredila je stanbena zajednica u ulici Kneza Lazara 43 kod Komercijalne banke na čelu sa Spomenkom Cokić. Ovo specijalna nagrada dodeljena je za održavanje javnih površina i zelenila u okviru dvorišta, i prilaza ka glavnom putu ispred zgrada.

Foto: TOVG

U petak i subotu održan je turnir u basketu 3 na 3. Ekipe su se nadmetale za laskavu titulu majstora košarke. Veliko Gradište prepoznatljivo je po sportskim dešavanjima, a proslavljeni košarkaš Miloš Teodosić već treću godinu za redom održava svoj kamp za mlade talente na Srebrnom jezeru, pa ne čudi što je baš u Velikom Gradištu organizovan ovaj turnir. Treće mesto osvojila je ekipa „Nije Preša“ iz Velikog Gradišta, drugo mesto pripalo je ekipi „Čikago“ iz Požarevca a šampionska ekipa u basketu ove godine bila je „DMMU“ iz Velikog Gradišta.

Foto: TOVG

U gradskom parku, u 15 časova, komesar takmičenja dao je znak za početak kuvanja najpoznatijeg pasulja Gradištanca. Nekoliko časova ranije, učesnici su sređivali svoje štandove, koje je svaka ekipa brižno uređivala, najbolje što ume. Štandovi su bili u etno stilu, a jedna od nagrada dodeljena je za najuređeniju kuhinju. Pri odlučivanju žiri je odabrao štand ekipe Marković Stanoja iz Desina. Ekipe su brižljivo smišljale jedinstvena, šaljiva imena a nagrađen je najoriginalniji naziv „Za more je Grčka, al je mnogo lepše kad se pasulj krčka“. Kada se upalila vatra, i pasulj stavio na krčkanje, oko kotlića je vladala vesela atmosfera. Specijalna nagrada dodeljena je za najveseliji kotlić Udruženju žena Topolovčanke.

Foto: TOVG

U isto vreme, u gradskom parku, krčkao se pasulj kome su se svi posetioci najviše radovali, zato što su ovaj pasulj degustirali besplatno. Pasulj za narod kuvala je vojska Srbije- Garnizon iz Požarevca. Zamenik predsednika opštine Slađan Marković uručio je specijalnu plaketu Starom vodniku prve klase Pavlović Milanu, za izuzetno zalaganje i pomoć u organizaciji Pasuljijade.

Posle tačno tri sata od početka kuvanja, komesar takmičenja je dao znak učesnicima da gase vatru. Kapiteni ekipa dali su volonterima uzorak u pripremljenim činijama. Žiri je ocenjivao izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost. Predsednik žirija, koji je bio i glavni kuvar pasulja za besplatnu degustaciju, potpukovnik u penziji Zoran Aleksić, otvorio je koverte nagrađenih pasulja na sceni, i pročitao pobedničke brojeve. Treće mesto osvojio je pasulj koji je skuvalo Udruženje žena „Topolovčanke“. Drugo mesto osvojio je Jonković Milanče iz Starog Kostolca a ove godine najbolji poznavaoc Gradištanca i vrsni kulinar iz Tribroda Rajčić Aleksandar, skuvao je pobednički pasulj. Svake godine na ovoj manifestaciji poraženih nema, svi odlaze bogatiji za jedno novo iskustvo, za jedan novi ukus Gradištanca i za bar jedno novo prijateljstvo.

Foto: TOVG

Kako dolikuje ovoj manifestaciji, veliki narodni koncert u prepunom gradskom parku, zatvorio je još jednu Gradištansku Pasuljijadu. Oduševljenim posetiocima, do dugo u noć, pevali su Nemanja Kujundžić i Snežana Babić Sneki, uz pratnju orkestra Siniše Vićentijevića.

(TOVG)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker