MINISTARSTVO TRAŽI REŠENJE: Devojčica sa Daunovim sindromom nije primljena u muzičku školu u Požarevcu

Devojčica Marina Samardžić iz Požarevca, koja ima Daunov sindrom, nije položila prijemni za srednju muzičku školu “Stevan Mokranjac”, ali će možda ipak dobiti šansu da bar fakultativno u njoj pohađa časove harmonike.

Foto: Samaki/Istagram

Njena porodica bila je razočarana kada je devojčica morala da polaže prijemni kakav imaju i deca bez smetnji u razvoju i kažu da im je prethodno, iz niže muzičke škole koju je Marina završila, signalizirano da se prijavi za srednju. Očekivali su da će za nju biti manje stroga pravila, ali ih je dočekalo iznenađenje.

– Izašla je na prijemni ispit neprilagođen njenim mogućnostima. I u redovnoj osnovnoj školi i u muzičkoj školovala se po programu za decu sa smetnjama u razvoju (IOP2). Prateći njenu želju, odlučili smo da je prijavimo za upis u srednju muzičku školu. To je njeno omiljeno mesto i tamo rade neki od ljudi koje najviše voli – kaže majka Dragana.

Dodaje da su se mnogo puta obratili muzičkoj školi za informacije oko prijemnog, ali da su one stigle prekasno. Marina je morala da polaže prijemni kao zdravorazvojna deca.

– Imala je fenomenalnih 64 poena iz solfeđa, 20 poena iz usmenog ispita, takođe solfeđa, 3 poena iz testa teorije muzike i 10 poena iz njenog omiljenog predmeta, harmonike. Za nas je ovo neverovatan uspeh, koji dokazuje da je zaslužila šansu koja joj je uskraćena. Sigurni smo da će nadležne institucije imati sluha za ovako strašnu nepravdu – kaže Marinina majka.

Dragana kaže i da bi bilo poštenije da je škola odmah rekla da dete ne ispunjava uslove, nego da joj daju lažnu nadu i izlože je prijemnom za koji nikad nije bila spremna.

Ona objašnjava i da je pohađanje muzičke škole za njeno dete bilo pre svega terapija, i da je u njoj neverovatno napredovala. Takođe kaže da njima nije cilj da upišu dete u neku drugu srednju školu, kako im je preporučeno.

– Ukoliko ne bude pohađala muzičku školu, gde je srećna, ostaće kod kuće, kao i veliki broj dece sa smetnjama u razvoju – kaže majka.

Da sve ipak nije izgubljeno poručuje Ministarstvo prosvete. Iz Ministarstva objašnjavaju da sa Muzičkom školom “Stevan Mokranjac” razmatraju mogućnosti za rešavanje situacije, odnosno koji fakultativni oblik nastave mogu da joj omoguće, štiteći njen interes, da stekne obrazovanje u skladu sa svojim razvojnim karakteristikama i nastavi da neguje ljubav prema muzici.

– Obrazovni sistem je omogućio da prijemne za upis u specijalizovana odeljenja polažu i učenici sa poteškoćama u razvoju, kada se prilagođavaju uslovi i način polaganja ispita, što je škola i uradila u ovom slučaju – navode u Ministarstvu.

Kažu i da je u Muzičkoj školi u Požarevcu prijemni ispit polagalo 30 učenika, među kojima i četvoro koji se obrazuju po IOP i kojima je bilo potrebno prilagođavanje načina polaganja prijemnog ispita. Dvoje od njih je ispit položilo.

USLOVI PRILAGOĐENI UČENICI

Škola je za Marinin ispit iz harmonike obezbedila stolicu odgovarajuće visine i asistenta, i omogućila joj dodatno vreme, kažu u Ministarstvu. Za ispit iz solfeđa i teorije muzike obezbeđena je posebna prostorija, vreme za polaganje je produženo, test štampan uvećanim fontom, asistent je umesto nje čitao zadatke i upisivao njene odgovore.

(Tpknews.com/Novosti)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker