GLAVNI KRIVCI ZA ŠIRENJE ZARAZE: Nadležni kriju informacije o zaraženima koronom u Braničevskom okrugu

Nakon što je na snagu stupilo vanredno stanje zbog pandemije virusa korona, nastupio je muk u nadležnim institucijama i zdravstvenim ustanovama u Braničevskom okrugu.

Ko je zaražen, koliko je zaraženih i da li su tačni navodi o novim slučajevima zaraze virusom COVID-19 u Braničevskom okrugu ne žele da govore ni u lokalnim samoupravama, ni u zdravstvenim ustanovama, već upućuju na nadležne u Beogradu, gde – takođe ćute.

Informacije o obolelima od korona virusa poslednjih dana postale su, čini se, poput državne tajne, isto kao i u Italiji, zbog toga, vidimo i sami, šta se u toj državi desilo. Umesto da svakodnevno daju podatke o tome koliko je ljudi sa simptomima virusa korona, kao i informacije o identitetu zaraženih osobama, oni jednostavno zaćutali. Za sve informacije upućuju na nadležne u Beogradu.

– Naša zakonska obaveza je da prosleđujemo podatke nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta “Torlak” koji daje presek stanja i informacije medijima – bili su izričiti u Zavodu za javno zdravlje Požarevac.

Ništa rečitiji nisu bili ni u u lokalnim samoupravama a ni u zdravstvenim ustanovama Domova zdravlja.

– Mi imamo direktnu Naredbu da ne smemo da dajemo bilo kakve izjave za medije u vezi virusa korona – , rekli su nam u lokalnim samoupravama i zdravstvenim ustanovama Domova zdravlja.

Na ovaj način javnost ostaje uskraćena za odgovore na pitanja koliko je obolelih, ko su oboleli, da li ima novih slučajeva zaraze i kolika je moguća stopa smrtnosti obolelih od virusa COVID-19 u Braničevskom okrugu?

I dok zvaničnih informacija nema, TPKNEWS-u javljaju se zabrinuti građani, ali i lekari koji tvrde da je epidemija zaraze virusa COVID-19 u Braničevskom okrugu u zamahu, i da najgori talas obolelih tek treba da stigne.

GRAĐANI IMAJU PRAVO DA ZNAJU!

Novinari TPKNEWS-a ne sećaju se da se ikada desilo da se podaci o bilo kojoj epidemiji kriju od javnosti. Naprotiv, u vreme epidemije važnost informacija za javnost raste.

Vlast u Srbiji pokrenula je hajku i lov na građane koji krše meru samoizolacije i policijski čas, i iste te građane kažnjava novčanom kaznom i kaznom zatvara u trajanju od jedne do dve godine zatvora ako zarazi druga lica i naruše im zdravlje, a ako zarazi lice i dođe do smrti, onda je kazna od dve do 12 godina zatvora. Umesto da nadležni preko medija upoznaju građane sa realnom slikom zaraze virusom korone, kako bi mogli da sami primenjuju mere prevencije, ukoliko su bili u kontaktu sa nekom zaraženom osobom, oni ćute.

Pravo građana da znaju baš od medija informacije o identitetu zaraženih osobama, nije uznemiravanje, to je informisanje građana, jer mediji nemaju nameru da objavljivanjem vesti o identitetu zaražene osobe uznemiravaju građane, dižu paniku ili naruše privatnost zaražene osobe. Naprotiv, nije prijatna vest da je neko zaražen i završi na naslovnim stranama novina ili portala, ali, gledano iz drugog aspekta, građani kada pročitaju tu vest, i shvate da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, imaju mogućnost da odmah, i sami primene mere prevencije.

Dok ovo prikrivanje informacija od strane nadležnih, gde ujedno na ovaj način i oni sami krše Zakon na osnovu kojeg love i kažnjavaju građane, stvara dodatno uznemiravanje javnosti.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Naravno da kriju broj obolelih u Braničevskom okrugu, zato što je Vučić okrivio gastarbajtere da su doneli virus. Da je to tačno, glavna žarišta bi bila: Požarevac, Negotin i Šabac, a ne Beograd, Niš i Valjevo. Broj zaraženih u Braničevskom okrugu je ispod 10.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker