OD OVOGA SE NE MOŽE POBEĆI: Pogrebnici iz Srbije spremili po jedan glogov kolčić za sve posetioce!

Da nije bilo potrebe, vlasnici pogrebne opreme iz Srbije i okruženja ne bi organizovali ni prvi, a za vikend su najavili drugi Sajam na kome će izložiti proizvode i prateću opremu.

Foto: Arhiva

Predsednik Udruženja pogrebnika Srbije Ivan Stanisavljević najavio je da će Sajam biti održan u niškoj hali “Čair” od petka do nedelje, od 26. do 28. aprila. 

– Biće više od 50 izlagača iz Srbije, Bugarske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, a očekuje se i veliki broj posetilaca kako iz Srbije tako i iz Bugarske. Tokom ova tri dana biće izloženi bukvalno svi proizvodi pogrebne i prateće opreme – mrtvački sanduci, venci, cveće, sveće, pokrovi, tekstilni proizvodi koji su neizostavni deo svake sahrane – rekao je Stanisavljević.

Poput “Grobarijada” na kojima se uvek za goste pripremi torta u obliku mrtvačkog sanduka i na Sajmu pogrebne i prateće opreme biće torte i to u obliku krsta.

Prema njegovim rečima, poziv za Sajam koji je Udruženje pogrebnika poslalo svojim kolegama na Balkanu, posebno je dobro prihvaćen u Bugarskoj.

– Najava sajma kod naših komšija objavljena je i podeljena veći broj puta nego kod nas u Srbiji. Dolazak su nam potvrdili brojni izlagači i posetioci – dodao je Stanisavljević.

Prvi sajam organizovan je u Nišu 2016. godine. Bio je to, međutim, regionalni sajam sa dvadesetak firmi sa juga Srbije, a sada će ih biti više.

– Naša zemlja ima razvijenu industriju pogrebne opreme i ovo je prilika da se to vidi. Cilj sajma je i umrežavanje i međusobna saradnja kako pogrebnika tako i ljudi koji se bave ovom delatnošću. Uvideli smo da se mnoge kolege ne poznaju i ne znaju da postoje neki proizvođači pogrebne i prateće opreme. Sada će se upoznati i moći će da prošire svoj biznis – kaže Stanisavljević.

Prema njegovim rečima da je reč o ozbiljnoj industriji koja u našoj zemlji zapošljava više hiljada ljudi, a o kojoj se uglavnom vrlo malo zna. Osim što je izvor prihoda za brojne porodice, ova delatnost utiče i na razvoj drvne i tekstilne industrije i proizvodnju boja i lakova.

– Za razliku od drugih grana privrede u kojima značajnu ulogu igraju proizvodi iz uvoza, na domaćem tržištu i u veleprodaji opreme za organizovanje sahrana, nalaze se skoro isključivo proizvodi domaćih proizvođača. Rat u Ukrajini izmenio je prilike na evropskom tržištu u tom smislu da zapadnoevropske zemlje više ne uvoze sirovine iz te zemlje, već se okreću drugim tržištima, među njima i našem – ističe naš sagovornik.

Otvaranje Sajma je u petak u podne, a ulaz za posetioce je besplatan. Svi oni koji posete sajam dobiće glogov kočić kao suvenir.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker