VELIKI SNS BRAT ŠPIJUNIRA: Kamere za prepoznavanje i detekcije lica postavljene širom Požarevca

Desetine škola, vrtića i studentskih domova širom Srbije nabavilo je video nadzor sa mogućnostima prepoznavanja i detekcije lica a iako korišćenje takvog sistema nije zakonski regulisano, njime su pokrivene i ulice, pijace, opštinske zgrade i javna preduzeća širom zemlje, prenosi istraživački portal BIRN.

Foto: Shutterstock/Screenshot/BIRN

Istraživanje tog portala pokazalo je da je video nadzor sa opcijama prepoznavanja lica nabavljen za najmanje 28 osnovnih i sedam srednjih škola u Srbiji kao i za jednu predškolsku ustanovu u Beogradu.

Sistemi za video nadzor sa mogućnostima prepoznavanja lica nabavljani su i za studentske domove, ali i za brojna javna mesta, institucije i saobraćajnice u 12 gradova i opština širom Srbije a po navodima BIRN, najviše takve opreme nabavljeno je u Beogradu, između ostalog za Narodnu biblioteku Srbije, pijace, nekoliko parkova i sistem beogradskog prevoza.

Opremu koja omogućava prepoznavanje lica nabavila su i druga javna preduzeća poput Agencije za lokalni ekonomski razvoj iz Leskovca, Poreske uprave, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i JKP Beogradski vodovod i kanalizacija.

U tekstu stoji i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) 2019. godine od kineske kompanije Huavej kupilo i postavilo po Beogradu kamere sa opcijom prepoznavanja lica kao i da su Kruševac, Paraćin, Bor i Leskovac naručivali „intruzivnu tehnologiju“ za kontrolu saobraćaja.

Screenshot/BIRN

BIRN je preneo i da je u Srbiji, osim u izuzetnim slučajevima, zabranjeno prikupljanje i obrada biometrijskih podataka, koji se prikupljaju tehnologijama za prepoznavanje lica, a da je i u tim slučajevima obavezno prethodno uraditi procenu uticaja na zaštitu podataka o ličnosti.

Na mapi lokacija na kojima je detektovan video nadzor sa odlikama prepoznavanja lica, koju je objavio BIRN, vidi se da je i za teritoriju Grada Požarevca nabaljen video nadzor sa mogućnostima prepoznavanja i detekcije lica. Kamere su naručene preko lokalne Poreske uprave, a njima su pokrivene ulice, škole, vrtići, pijaca, zgrada Gradske uprave i javna preduzeća širom Požarevca.

Po rečima poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milana Marinovića, upotreba biometrijskih podataka nužna je i neophodna samo u slučajevima kada je to neophodno kako bi određena institucija obavljala svoj posao, što, kako dodaje, zavisi od toga kojom se delatnošću bavi.

– Uvođenje tehnologije prepoznavanja lica u svakom drugom slučaju bilo bi prekomerno i nesvrsishodno i predstavlja nepotrebno zadiranje u privatnost pojedinca. U tom smislu, uvođenje tehnologije prepoznavanja lica bilo gde, pa i u školama, zahteva najdublju analizu i utemeljenje u zakonu, naročito imajući u vidu da se radi o maloletnim licima – , naveo je Marinović a preneo BIRN.

Poverenik je dodao da su deca i maloletnici „najosetljivija kategorija“ po pitanju prava na privatnost ali i da je video nadzor u školama, kao deo fizičko-tehničkog obezbeđenja, uređen pre svega Zakonom o privatnom obezbeđenju i Pravilnikom o načinu vršenja poslova tehničke zaštite i korišćenja tehničkih sredstava, nad čijom primenom nadzor vrši MUP, a ne institucija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

(Tpknews.com/BIRN)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker