NOVE OŠTRE MERE: Sveštenici više neće smeti da naplaćuju usluge!

Sveštena lica koja od vernika budu iznuđivala nagrade za sveštenoradnje ubuduće će biti najstrože kažnjavana!

Ukoliko vernicima traže nagradu za venčanja, sahrane, krštenja ili osveštenje vodice, sveštenici mogu dobiti opomenu, ukor, premeštaj u drugu parohiju, ali i izgubiti službu.

Narodski rečeno, sveštenici više ne bi smeli da vam traže dotatni novac za sahrane, krštenja, venčanja, osveštavanje vodice… Ukoliko se utvrdi da su napravili prestup, među koje spada i ovaj, mogu biti svrgnuti, pa čak i doživotno lišeni sveštenog čina, navedeno je u nacrtu predloga novog ustava Srpske pravoslavne crkve. O njemu bi trebalo da se raspravlja u maju na Svetom arhijerejskom saboru.

– Crkvenosudski organi nadležni su za prestupe u koje spadaju prestupi protiv pravoslavne vere, crkve ili crkvenog poretka, život i vladanje koji ne dolikuju svešteničkom činu i službi, nevršenje ili nemarno vršenje svešteničke službe, odnosno neizvršavanje odluka nadležnih crkvenih organa, uvrede ili klevete koje svešteno lice nanese drugom licu i iznuđivanje nagrade za sveštenoradnje – navodi se u predlogu novog ustava SPC.

PRAVILA ZA SVEŠTENIKE

Sveštena lica biće najstrože kažnjavana i ukoliko budu u javnosti kritikovali crkveni poredak i odluke nadležnih crkvenih organa. Za ovaj prestup takođe su nadležni crkvenosudski organi.

Sveštenik ne može da bez nadležnog episkopa izađe u javnost bez blagoslova. Tako da će oni koji nešto kažu protiv crkvenog poretka i izađu u javnost izgubiti posao.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker