NOVO PRAVILO U ŠKOLAMA: Ko ovo prekrši plaća kaznu i do 1.000.000 dinara!

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je Vlada Srbije uputila Skupštini na razmatranje, a jedna od novina koje su u njemu naznačene je da će se novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniti ustanova koja na početku školske godine ne izvede himnu Republike Srbije.

Osnovna škola “Ivo Lola Ribar” Veliko Gradište

Novina je i da će se srednjoškolci ocenjivati minimum tri puta u toku polugodišta, umesto četiri, kako je bilo dosad, dok se osnovci ocenjuju najmanje četiri puta.

Po ovom predlogu savet roditelja više neće učestvovati u predlaganju izbornih predmeta, kao što su, na primer, strani jezik, verska nastava i građansko vaspitanje, već samo u predlaganju sadržaja vannastavnih aktivnosti i programa na nivou ustanove, navodi se u Predlogu.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kaže da podržavaju izmenu zakona u pogledu smanjenja broja ocena, ali smatraju da se linearnim smanjenjem obaveznih ocena ne postiže objektivnost u ocenjivanju. Navodi da su uputili predlog da se on dopuni amandmanima.

“Forum se u prethodnih nekoliko godina više puta obraćao nadležnom ministarstvu predlažući smanjenje broja obaveznih ocena po proporcionalnom modelu i to tako što bi nastavnici čiji predmet učenici slušaju do dva puta nedeljno bili u obavezi da ocene učenike najmanje dva puta po polugodištu, nastavnici čiji predmet učenici slušaju tri puta nedeljno tri puta po polugodištu, dok bi iz predmeta koje slušaju četiri i više puta nedeljno učenici bili ocenjivani najmanje četiri puta po polugodištu.”

Iz Ministarstva prosvete rekli su da je Predlogom način ocenjivanja vraćen na stari sistem, koji je važio pre 2017, odnosno pre usvajanja novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Ova promena je predložena na osnovu iskustva srednjih škola u praksi, koje je pokazalo da se zbog većeg broja potrebnih ocena povećao broj neocenjenih učenika.

NASTAVNIK DAJE KONTROLNI JER NE STIGNE DA ISPITA UČENIKA

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže da pozdravlja ovaj predlog.

“Često se dešava da nastavnik zbog velikog broja ocena iz jednog predmeta ne stigne da ispita sve učenike, pa neki ostanu neocenjeni. Zbog toga on bude primoran da da kontrolni zadatak, a onda bude problema zašto je dao kontrolni, a nije pitao učenika da odgovara usmeno.”

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Лепо! А кад ће почети исте казне да примене на власнике сајтова што су на латиници?

  2. Ja sam u školu išao u Titovo vreme, a jugoslovenska himna nije se izvodila na početku godine. Na ovaj način, vlast želi da zavadi narode koji žive u Srbiji, da se ne bi dogodilo, da svi združeno krenemo protiv njih, odnosno njega.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker