HITNO VAKCINIŠITE DECU PROTIV MALIH BOGINJA: Zaraza prijavljena u Kragujevcu, Kruševcu i Sremskoj Mitrovici, ugrožena cela Srbija!

Nema više igranja! Male boginje su stigle do Kragujevca! Ako dosad niste, pravac u Dom zdravlja po MMR vakcinu – protiv malih boginja, jer je bolest počela da skače kao buva sa mesta na mesto po Srbiji!

Boginje / Foto: Profimedia

Pre Kragujevca, potvrđen je slučaj u Vranju, a pre toga na Kosmetu je izbila epidemija te bolesti nakon 16 godina, gde je oko 200 osoba obolelo i umrla jedna beba. Ujedno, “kragujevačke morbile” sedmi su slučaj te bolesti u Srbiji ovog meseca, računajući naše enklave na Kosmetu, a 12 od početka godine!

Poslednji slučaj malih boginja potvrđen je u petak u Institutu “Torlak” kod osobe iz Kosovske Mitrovice, koja je tokom boravka u Kragujevcu razvila simptome bolesti. Čekaju se rezultati za još četiri sumnjiva slučaja iz Kosovske Mitrovice prijavljeni u bolnicama u Kruševcu i Sremskoj Mitrovici, ali i u Domu zdravlja u tom vojvođanskom gradu.

Оd 9. oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u celoj Srbiji. Prijavljuju se sumnjivi slučajevi, radi se laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica.

Jedina zaštita od ove bolesti je vakcinacija MMR vakcinom dece do navršenih 12 meseci života, kao i revakcinacija do navršenih sedam godina života.

KRIVI RODITELJI

Da sve manje roditelja u Srbiji vakciniše svoju decu MMR vakcinom dokazuju i najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

– Imunizacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR) na teritoriji Srbije u 2016. godini sprovedena je sa obuhvatom od 81 odsto, što je manje nego u 2015, kada je taj procenat iznosio 84 odsto. U centralnom delu Srbije vakcinisano je 78,2 odsto, a u Vojvodini 89 odsto planiranih obveznika -.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker