KAD EKONOMSKI TIGAR NEMA PARA: Lekari i tehničari sami uredili psihijatrijsko odeljenje u požarevačkoj bolnici

Zaposleni na odeljenju psihijatrije u požarevačkoj bolnici odlučili su da svojim sredstvima urede prostor u kojem rade i obezbede bolje uslove za boravak i brži oporavak pacijenata.

Screenshot/RTS

Životinje i cveće vedrih boja uselili su se na zidove psihijatrije u Opštoj Bolnici Požarevac na inicijativu zaposlenih sa ovog odeljenja, a na oduševljenje pacijenata.

– Dok sam ja to radila pacijenti su prolazili pored mene i davali su mi ideje i svi su izrazili želju da tu budu naslikane i neke ptice u boji, ne samo siluete ptica, tražili su prirodu. I malo po malo uz njihove ideje smo i napravili ovu sliku koja je na zidu sada – , kaže primenjena umetnica Marija Vojisavljević.

Za svoje pacijente oformili su i malu biblioteku i doneli knjige iz svojih kuća, obezbedili su televiziju i društvene igre, a bolnica je po prvi put zaposlila radnog terapeuta i obezbedila neka od sredstva za rad koja su tražili godinama.

– Samim tim što će pacijenti biti u klimi koja im se sviđa, imaće više zanimanja preko celog dana, neće samo da leže u krevetima kao u svim mogućim psihijatrijama u ovoj zemlji, moći će verovatno da dođe brže do njihovog oporavka i to je neki naš krajnji cilj da se što pre i što bolje oporave i da što manje budu ovde – , ističe dr Vlada Ivanović, načelnik psihijatrije Opšta Bolnica Požarevac.

Uređena je i soba za odmor medicinskih tehničara.

– Samim tim olakšali smo sebi boravak ovde, jer mnogi od nas provedu i po 12 sati, a to je mnogo. Svi mi provedemo jednu trećinu života na radnom mestu – , kaže Pepica Nešić, medicinski tehničar.

Svoju inicijativu, zaposleni na psihijatriji sami su finansirali.

– Ovo je jedan timski rad i to je nešto sa čime moja služba može da se pohvali. Nije bilo teško zato što su zaista svi zaposleni bili zainteresovani, svi su hteli da učestvuju u tome da unapredimo kvalitet rada – , naglašava Tanja Milenković, glavna sestra odeljenja psihijatrije.

Sledeći korak je krečenje soba za pacijente, u nadi da će uz pomoć donatora obezbediti komode, pa možda čak i prozore i vrata. Kako kažu, da bi uvek zapostavljenu psihijatriju učinili humanijom.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker