POBUNA: Radnici EPS-a će stupiti u štrajk ako se ne poništi transformacija u akcionarsko društvo

Radnici Elektroprivrede Srbije (EPS) stupiće u štrajk ako se ne poništi transformacija te kompanije u akcionarsko društvo, izjavio je Milan Đorđević, predstavnik sindikata te kompanije.

Foto: sindikatradnikaepsa.rs

“Ako Vlada Srbije do nedelje, 18. juna ne ispuni zahteve radnika EPS-a da se poništi odluka o transformaciji te kompanije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, 19. juna počinju pripreme za donošenje odluke o generalnom štrajku”, najavio je Đorđević u izjavi za Betu.

On tvrdi da je na legalnim izborima, krajem prošle godine, izabran za predsednika sindikata EPS-a, a da je izbore organizovao i radnik tog preduzeća Miodrag Ranković i da je falsifikovao rezultate glasanja po kojima je on predsednik tog sindikata.

Đorđević je rekao da je potpisao Sporazum sa vršiocem dužnosti direktora EPS-a Miroslavom Tomaševićem da kao predsednik sindikata zastupa radnike EPS-a, a da njegov upis u registar koči Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“Odluka o štrajku u slučaju da se ne ispune zahtevi, među kojima je i zabrana izdvajanja imovine (hidroelektrana) radi privatizacije i formiranja zajedničkog preduzeća sa mađarskom kompanijom MVM, već je doneta u rudarskom basenu Kolubara, ostaje da se glasa o generalnom štrajku na nivou kompanije”, rekao je Đorđević.

Još je rekao da o zahtevima radnika već nekoliko dana razgovara sa predstavnicima vlasti i da je razgovarao sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, a danas ili sutra bi trebalo da razgovara i sa premijerkom Anom Brnabić.

“Vučić nam je dao garancije da se iz EPS-a neće izdvajati hidroelektrane da bi se formirala zajednička firma u skladu sa ponudom mađarske firme MVM koja upravlja elektroprivredom te zemlje”, rekao je Đorđević.

On je upitao zbog čega EPS treba da bude zamorče za eksperiment, kada je iz skupštinske procedure povučen Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u državnom vlasništvu čime je zaustavljena njihova transformacija, a u EPS-u je već sprovedena.

Đorđević je rekao da je zahtev bio i da se u Nadzorni odbor ne biraju stranci jer Srbija ima dovojno stručnjaka, ali bi povlačenjem odluke o transformaciji i odluka o izboru novih članova tog odbora postala nevažeća.

Na pitanje kako opravdavaju transformaciju EPS-a u Ministarstvu rudarstva i energetike, Đorđević je rekao da su rekli da “tako treba i da je to najbolje”.

Sporna je, kako je rekao i odluka o izboru Miodraga Rankovića, kao predstavnika radnika u novoformiranom Nadzornom odboru.

“Ranković se hvali po firmi da ga je predložio Vučić. I da je Ranković legalni predstavnik radnika ne ispunjava uslov da bude u Nadzornom odboru jer je Statutom predviđeno da predstavnik u Nadzornom odboru mora imati sedmi stepen obrazovanja, što on nema”, rekao je Đorđević.

Đorđević je rekao da mu se čini da “Vlada Srbije, a ne predsednik države ispod žita gura” predlog mađarske firme MVM da se formira zajedničko preduzeće sa EPS-om.

“Oni brane sprovedenu transformaciju, mi je napadamo. Videćemo gde ćemo se sresti. Svesni smo da u ovakvim okolnostima nije lako štrajkovati”, rekao je Đorđević.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker