RAMPA OSTAJE DO DALJEG: Srbija i dalje pod sankcijama za putovanja u EU!

Zemlje članice EU nisu danas menjale listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije za ulazak u EU, tako da će ograničenja za putovanja građana Srbije nastaviti da važe i u prvoj polovini oktobra.

Diplomatski izvori Nemačke, koja trenutno predsedava Savetom EU, potvrdili su Tanjugu da ambasadori zemlja članica ni na današnjem sastanku u Briselu nisu revidirali listu onih zemlja kojima je na osnovu epidemiološke situacije dozvoljen ulazak na teritoriju EU, saznaje Tanjug u Briselu

Lista od 11 zemlja nije menjana od avgusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svetu.

EU je nakon višemesečnog zatvaranja spoljih granica u cilju zaustavljanja širenja pandemije COVID-19, u julu oformila listu trećih zemlja kojima je na osnovu “bolje ili slične” epidemiološke situacije bio dozvoljen ulazak u prostor Šengena.

Srbija je prve dve nedelje jula bila među 15 zemalja za koje je važila preporuka za slobodno putovanje u EU. Zbog pogoršnja epidemiološke situacije u zemlji, Srbija je sredinom jula skinuta sa liste.

Trenutno “zeleno svetlo” za ulazak u EU imaju građani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruandae, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker