SPORNA DVA PITANJA: Novi sastanak poljoprivrednika i Vlade u četvrtak

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo je poziv predstavnicima udruženja poljoprivrednika da dođu u četvrtak u 11 sati na sastanak u Vladu Srbije.

Foto: Screenshot

Na inicijativu Udruženja Stig iz Požarevca prošle nedelje je održan sastanak predstavnika udruženja poljoprivrednika, na kom su se saglasili da postoje problemi kod funkcionisanja platforme e-Agrar, kao i da su nejasni detalji osnivanja i plana rada najavljene Poljoprivredne komore.

Oni su Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nakon tog sastanka uputili dopis sa zahtevom da se razmotre ta dva problema.

Sastanku su osim organizatora udruženja Stig, prisustvovali i predstavnici Udruženja Naše Mleko, Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženje složni Pidikanci, Udruženje Brestovački ratari, kao i Udruženje Spas i opstanak stočara zapadne Srbije i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice.

Kako je za Danas rekao Jovan Jovanov, poljoprivrednik iz Bavaništa za sada imaju dva pitanja o kojima žele da razgovaraju, a to su e-Agrar i Poljoprivredna komora Srbije.

– Pod e-Agrarom podrazumeva se upis parcela koje nemaju overen ugovor kod notara. Postoji dosta slučajeva gde poljoprivrednici nisu papirološki sredili zemljište, naslednike, i nemaju sa kim da potpišu ugovor, a parcele stoje u gazdinstvu. To se dešava jer je povećana registracija na 100 hektara. Međutim, do izbora 17. decembra bilo je moguće ubaciti te parcele, ali je posle izbora zaustavljeno i obustavljeno. Na tim parcelama nećemo moći da ostvarimo ni subvencije, ni gorivo, a moraćemo da ih obrađujemo. Odnosno, opašće nam subvencije po hektaru, ali i količina povlašćenog goriva. A to nema smisla, jer za zemlju koja bi se registrovala u eAgraru, krivično i materijalno odgovara podnosilac zahteva – , pojašnjava Jovanov.

Kada je reč o drugom pitanju, sagovornik Danasa ističe da pomenuta udruženja osnivanje Poljoprivredne komore ne vide kao dobar potez, a razlog za to navode nestručnost kadrova koji je iniciraju.

– Drugi zahtev se tiče poljoprivredne komore. Želimo da se priča o tome, i da javnost bude upoznata šta to znači. Mislimo da to nije dobro, jer se pojavljuju ljudi koji forsiraju komoru, a nemaju kredibilitet – , tvrdi Jovanov.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker