DONACIJA ILI KREDIT? Predsednik opštine Kučevo potpisom dokazao da ga nije briga za životnu sredinu, a ni za građane

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor China Road and Bridge Corporation (CRBC) u Srbiji Zhang Xiaoyuan u februaru ove godine, potpisali su komercijalne ugovore za projektovanje i izvođenje radova na polju prerade otpadnih voda i kanalizacione mreže i za regionalne deponije.

Foto: eKučevo

Ugovori otvaraju vrata za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i pumpnih stanica i kanalizacione mreže na teritoriji pod nadležnošću 65 lokalnih samouprava,. Ukupno je 73 projekta, a biće sanirano ili izgrađeno i šest regionalnih deponija. Po informacijama, svaki poduhvat će imati rok od 39 meseci, a ukupni projekti moraju da se završe u roku od pet godina od izdavanja građevinske dozvole. Radovi će biti izvedeni po modelu takozvane žute knjige Međunarodne federacije inženjera konsultanata (FIDIC), gde će gradovi i opštine imati status investitora.

U Srbiju je iz Kine ušlo oko pet milijardi evra, ali je tu reč o investicijama samo u manjem delu te sume. Tri četvrtine tog novca uopšte ne čine investicije, već krediti. Za razliku od investicija, krediti moraju da se vraćaju, i to s debelom kamatom, što znači da naši funkcioneri zadužuju generacije koje dolaze i stavljaju im na teret obaveze za koje je veliko pitanje da li će moći da ih ispune. Krediti koje Srbija uzima od Kine su daleko nepovoljniji od zaduživanja kod nekih drugih kreditora, recimo iz zapadnih zemalja.

Kineske kompanije, za razliku od srpskih, ne moraju da plaćaju ni PDV ni carine. Dok, Evropska unija traži tendere, konkurenciju i transparentnost, u poslovima Srbije sa Kinezima nije slučaj nego se pogađa direktno. Srbija je zadužena sa novih 3,2 milijarde evra a svaki građanin Srbije sa 1.350 evra koje mora da vrati Kini iako je u planu da Evropska unija pokloni Srbiji 2,8 milijarde evra bespovratnih sredstava za izgradnju komunalne infrastrukture i preradu otpadnih voda. Predpostavljamo zašto sadašnjim političarima u Srbiji nisu dobre evropske pare. Zato što ima kontrole utroška tog novca do najsitnijeg centa a onima koji žele da deo tog novca prigrabe za sebe to ne odgovara.  

Predsednik opštine Kučevo dr Ivan Rajčić je među prvima u region potpisao ugovor o korišćenju ovog komercijalnog ugovora kojim su opštini Kučevo dodeljena sredstva u visini 11.203.113 evra. Predviđeno je ugovorom izgradnja 24.116 metara kanalizacione mreže u naseljima Kučevo i Rabrovo i montaža tri sekvencionalna šaržna reaktora za prečičavanje otpadnih voda, dva u Kučevu i jedan u Rabrovu. Kinezi doteraju opremu, njihovi su radnici, tako da oni Srbiji pozajme pare da Srbija tim parama plati njihov rad i njihovu opremu a mi posle imamo obavezu da vratimo te pare Kinezima. U ovom primeru Kinezi su Srbiji dali nepovoljni kredit, a onda taj novac odmah vraćaju svojoj kompaniji koja će graditi u opštini Kučevo kanalizacionu mrežu i postaviti tri sekvencionalna šaržna reaktora

Preko ovako velikog građevinskog posla gde se vrti više miliona evra, može da se provuče neki milion relativno lako koji će se koristiti za kupovinu glasača i odbornika a veliki deo će otići u džep funkcionera opštine Kučevo a možda i onima koji su po prioritetu stavili opštinu Kučevo kao korisnika ovog kredita. Kreditom je predviđena i izrada projektne dokumentacije koja iznosi 219.669 evra. Nameće se pitanje kako su fukcioneri opštine Kučevo i njihov stručni tim došli do cene u kojoj će uklopiti sva dodeljena sredstva kada još nema projekta?

Opšte je poznato da Kinezi do pre nekoliko godina nisu imali nikakvo znanje i iskustvo u zaštiti životne sredine, a prema izveštaju Svetske banke, zagađene su podzemne vode u 90 odsto kineskih gradova, dok polovina Kineza nema pristup čistoj vodi. Svakodnevno se čuje vapaj građana Kučeva i Majdanpeka zbog zagađenja reke Pek ali i onih iz Bora kojima su zagađene Borska, Kriveljska i Zlotska reka kao i svi vodotokovi koji snabdevaju vodom ove reke.

Sumnja u poduhvat kučevačkih opštinara postoji jer nema tendera, samim tim ni najboljeg ponuđača. Uzgred Kina je najveći zagađivač životne sredine na svetu. Sve je ovo po principu “uzmi ili ostavi”, “tvoje je da radiš a ne da pitaš” a na kraju ćemo ćutke svi otplaćivati kredit ili kao Crna Gora ući u dužničko ropstvo Kineza. Mnogi građani opštine Kučevo se pitaju da li je ovaj kredit neka vrsta kompenzacije države Srbije i Kineza zbog zagađenja reke Pek?

Po rezultatima koje su objavile referentne laboratorije na osnovu uzetih uzoraka vode iz reke Pek i prisustva teških metala ne bi se moglo reći da su zagađivači građani naselja Kučevo i Rabrovo već je glavni zagađivač bila kineska kompanija “Srbija Ziđin Koper” koja posluje u Majdanpeku.

Potpisom je predsednik opštine Kučevo dokazao da ga nije briga ni za životnu sredinu, ni za kučevačke građevinske firme, ni za građane opštine Kučevo već je bilo bitno da pokaže javnosti kako dobija novac od Republike Srbije bez projekta, bez konkursa samo na lepu reč što nam daje sumnju u regularnost celog projekta.

Građani opštine Kučevo će nastaviti da odlaze u potrazi za poslom i nekim boljim mestom za život a za to vreme će kineska firma prokopavati sveže asfaltirane ulice i trotoare, radove će izvoditi kineski radnici a opštinska vlast će nastaviti sama sebi da iznova ponovo asfaltira te iste ulice novcem poreskih obveznika Republike Srbije i novcem poreskih obveznika opštine Kučevo.

(Dopisnik Tpknews.com iz Kučeva)

PROČITAJ I

25 Komentari

  1. Radikalska vlast u Kučevu na čelu sa Acom Karatistom je dno dna. Nikad u istoriji Kučeva nije bilo gore vlasti od ove!

  2. Sa ovim parama će aca karatista skinuti hipoteku sa hotela i ponovo postati vlasnik,sve se ovo radi smišljeno a vi Kučevljani vraćajte njegove dugove kad ste glupi.

  3. A šta će biti sa posađenim stablima koja su plaćena 120.000 dinara komad, jel će biti povađena zbog nove kanalizacione mreže?

    1. Primeniće najnoviju Kinesku tehnologiju kačenja kanalizacionih cevi na bandere tako da će stabla ostati netaknuta. Ha,ha…

  4. Nameće se pitanje kako su fukcioneri opštine Kučevo i njihov stručni tim došli do cene u kojoj će uklopiti sva dodeljena sredstva kada još nema projekta? Pravo pitanje na pravom mestu

  5. Kažu, Kučevo će biti u prve tri opštine koja će dobiti novce za kanalizaciju, pa je zaključak da u te tri opštine je najokorelija mafija na vlasti. Po tom kriterijumu se između ostalog dodeljuje novci. Srećno!

  6. Kako ce se kontrolisati rad Kineza kad su njihove pare , njihova firma koja izvodi radove sa njihovim radnicima. Mi ćemo samo da vraćamo kredit

  7. Predsedniku opstine je naredjeno da potpise taj ugovor. Mali se ne pita nista. Jokic i Perisic ga nazivaju najpogrdnijim imenima. Ma kad ga pogledas odmah znas da nije sposoban za nista

  8. Ne znam čime je Kina »zadužila« Srbiju da kineskim kompanijama ustupa poslove izgradnje saobraćajno-komunalne infarstrukture bez tendera. Vrlo je zanimljivo, da je većinu tih poslova dobija kompanija CRBC koja je inače izgradila i most Zemun-Borča, tačnije Pupinov most dužine1.507m i visine 23m. I pošto nije bilo tendera za izgradnju Pupinovog mosta nikada nećemo doznati, da li je cena izgradnje mosta bila optimalna ili ne. CRBC trenutno gradi Pelješki most dužine 2.404m, visine 55m i sa pilonima visine od 50m koji nose pet (5) najvećih raspona mosta širine po 285m, pa pogledajmo po kojoj ceni CRBC gradi taj most. Naime, na tenderu je CRBC ponudio da će most izgraditi za 36 meseci i po ceni od 277 mil. evra, dok su druge dve ponude bile 340 mil. evra; Ictas&Astaldi i 349 mil. evra; Strabag. Mislim da razlike u ponudama očigledno pokazuju, da bi i Srbija morala za poslove izgradnje saobraćajno-komunalne infrastrukture da raspisuje tendere jer će se jedino u tom slučaju znati, da li je cena izgradnje bila optimalna ili ne. Sve više mi se čini da su predstavnici države ušli u duboku korupciju

  9. Svi ti krediti koji daju Kinezi naizgled izgledaju primamljivo ali je u praksi sve drugačije. Pročitajte šta su Kinezi radili po Africi i naterala pojedine zemlje u dužničko ropstvo. A tu je i Crna Gora sa istim problemom oko autoputa. Lopovska država, tako radi… Na svoju ruku!

  10. Kinezi su dali novac za izbore jer se plase zbog eventualnog gubitka zapocetih investicija porobljavanja Srbije. Brat AV ako ostane na vlasti ostace i kinezi u Srbiji

  11. Sve što kupuješ kod Kineza ne vredi ništa, tako će biti i sa kanalizacijom, no nije čudno ništa kakva nam je vlast tako će nam biti i ostalo, samo napred pljačkajte dok imate koga, dugo nećete sigurno.

  12. U moje vreme naše građevinske firme su izvodile najkomplikovanije građevinske radove po celom svetu i bili su veoma cenjene kao i naši radnici. Bili su veoma bitan izvor priliva deviza u našu državu. Danas naši majstori-građevinci i ostali su najobičnije sluge kod Kineza i to sa našim parama. Dok Kinezi skidaju kajmak naši piju surutku, a njihova deca će uredno otplaćivati kredite pa čak i slike naših vlastodržaca sa Kinezima. Bedno da bednije ne može biti. Postidite se bar malo ako uopšte imate obraza.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker